Het Maltese carnaval dit jaar vernieuwd met oude tradities

Ook Malta staat tussen vrijdag 28 februari en dinsdag 4 maart helemaal op z’n kop tijdens het jaarlijkse carnaval. Het feest is een van de belangrijkste vieringen op de culturele en religieuze kalender van het land en wordt bijzonder kleurrijk en uitbundig gevierd. Het Maltese carnaval kenmerkt zich vooral door de traditionele elementen waarmee het feest doordrenkt is. Dit jaar wordt het feest vernieuwd en wordt er extra teruggegrepen naar de oude tradities van het Maltese carnaval.

carnaval-malta

De oorsprong van het ‘feest van de gekken’

Door de hevigheid en de omvang van de viering wordt de periode in Malta ook wel Zmien ta’ bluha, ofwel ‘een tijd vol zotheid’ genoemd. Carnaval kent zijn oorsprong als het feest van de terugkerende lente en wordt al eeuwen gevierd in de week voor Aswoensdag. Aan het eind van de middeleeuwen kreeg het carnaval in Malta een boost, toen de ridders van St John tijdens de viering jonge mannen uitdaagden hun krachten te tonen. Daarnaast organiseerden zij feesten en gemaskerde ballen voor de adel die, ondanks de klachten vanuit de geestelijkheid, alsmaar groter en extremer werden. Hieruit is de viering in diens huidige vorm ontstaan.

Eeuwenoude tradities hoog in het vaandel

Tegenwoordig wordt het Maltese carnaval nog steeds geopend met de Parata: een traditionele zwaarddans die al eeuwenlang wordt uitgevoerd. Oorspronkelijk deden boeren de dans onder het balkon van de grootmeester, die het volk vervolgens toestemming gaf carnaval te vieren. Ook de andere populaire carnavalsdans, de Maltija, is een overblijfsel uit deze tijd en vindt z’n oorsprong bij de adellijke bals. Hoewel de bals nu niet meer voor de adel zijn, worden er nog steeds gemaskerde bals georganiseerd tijdens het Maltese carnaval. Dit jaar zal de qarċilla voor het eerst sinds een eeuw weer worden opgevoerd. Tijdens deze parodie op de huwelijksceremonie loopt een notaris met een bruid en bruidegom door de straten, terwijl hij obscene verhalen vertelt.

 

 

Op z’n grootst in de hoofdstad

Vanaf vrijdag verandert Valletta voor 5 dagen lang van de zogeheten ‘Stad van de Heren’ in de ‘Stad van de Dwazen’. Dit jaar vinden voor het eerst sinds 40 jaar de meeste festiviteiten plaats op het St George’s Square. Hier wordt politieke satire voor het eerst in 80 jaar weer toegestaan. Ook doet op het St George Square de parade intrede en volgt Koning Carnaval door de straten van het oude centrum. De ‘Koning Carnaval vloot’ omvat de grootste en mooiste praalwagens, die omgeven worden door kleurrijk geklede dansers in extreme kostuums. Er heerst onderling een hevige competitie welke praaldagen uiteindelijk aan de haal gaat met de titel van de beste praalwagen. Wanneer de vieringen overdag ten einde lopen, duiken de doorgewinterde carnavalsgangers ‘s avonds in een van de vele clubs en bars in Paceville, waar het bontgeklede publiek nog doorgaat tot in de vroege uurtjes.

Het provocerende carnaval op Gozo

Het carnaval op Gozo verschilt nogal van het carnaval op Malta, niet op z’n minst omdat het hier veelal spontaan en ongeorganiseerd wordt gevierd. Vooral Nadur, de op een na grootste stad op Gozo, staat erom bekend dat de viering hier op geheel eigen wijze wordt ingevuld. Het feest neemt hier een wat vreemde en bijna macabere vorm aan met duistere thema’s. Inwoners van alle eilanden komen hier bijeen en nemen met behulp van verkleedkleren serieuze zaken op de hak. Deelnemers maken politici belachelijk, verkleden zich als het andere geslacht, jagen elkaar stuipen op het lijf in griezelige kostuums of zetten de vreemdste maskers op. De kerk wordt als enige ontzien, want hoewel deze zich heeft moeten neerleggen bij de viering, is het nog steeds verboden de kerk te bespotten in Malta. Door deze provocerende viering is het carnaval in Nabur ook ver buiten Malta beroemd en berucht geworden en staan de straten jaarlijks bomvol.

Voor ieder wat wils

Ook in andere plaatsen op Malta, zoals Floriana, vindt er een grote optocht plaats en worden er verscheidene activiteiten georganiseerd, zoals muziekvoorstellingen, spelletjes voor kinderen en dansshows. In de meeste plaatsen op Malta is het carnaval dan ook een feest dat bijzonder geschikt is voor gezinnen met kinderen. Pas op de laatste dag van het carnavalsfeest, worden de felbegeerde prijzen uitgereikt voor de mooiste kostuums, de beste praalwagens en de meest artistieke dansen. Hierna wordt het feest uiteindelijk met een spetterende vuurwerkshow afgesloten en kan het normale leven weer beginnen.

Comments are closed.