Hotel The Neighbour’s Magnolia opent in Amsterdam

Op 3 februari jl. is Thomas Gulikers (27) begonnen als Hotel Manager van het driesterren boutique Hotel The Neighbour ́s Magnolia in Amsterdam. Het hotel met 21 kamers, vroeger bekend als Hotel Zandbergen, onderging het afgelopen jaar een grondige renovatie en restyling waarbij alle kamers zijn aangepakt. De lobby kreeg een totaal nieuwe invulling als de LivingRoom, de huiskamer van het hotel. Het unieke hospitality concept en de nieuw ingeslagen weg op het gebied van interieur en marketing waren aanleiding om na bijna 40 jaar ook de naam van het hotel te veranderen. Gulikers wil met het team de gastvrijheid en service naar een nog hoger en constant niveau tillen en van het hotel een bijzondere plek in Amsterdam maken.
neighbours-magnolia-hotel-amsterdam

Vol enthousiasme

Thomas Gulikers is vol energie begonnen. Hij heeft de eerste jaren van zijn carrière ervaring opgedaan bij Eden Hotel Group en later bij Hampshire Hospitality op het hoofdkantoor. Als Revenue & Distribution Executive was hij verantwoordelijk voor de online distributiekanalen en -systemen van de hotels en verdere optimalisatie daarvan. In de rol van implementatiemanager, coach en trainer had hij veel contact met de aangesloten hotelmanagers en franchisenemers.

Het ondernemerschap pur sang wat ik zag bij de hoteleigenaren is zo inspirerend, dat ik deze kans om zelf een hotel te gaan runnen niet kon laten lopen. Ik heb hier alle vrijheid om hetgeen ik gezien en geleerd heb in praktijk te brengen. Het hotel is helemaal omgeturnd en ik mag nu samen met het team de puntjes op de spreekwoordelijk ‘i’ zetten

 

 

Ongebruikelijke hotelnaam

De naam van het hotel in Amsterdam tart vele marketingwetten. Het is een lastig uit te spreken naam, moeilijk om correct te schrijven en ook voor de zoekmachines is het een uitdaging. Maar de eigenwijze naam weerspiegelt het karakter van het hotel en heeft twee hele grote voordelen. Ten eerste vergeten de mensen het verhaal achter de naam niet en, nog belangrijker, is het een naam waar de gast een blij gevoel van krijgt. “De prachtige magnolia die de gasten zien vanuit de lobby en de kamers staat daadwerkelijk in de tuin van onze buurman, vandaar de naam.” Gulikers licht verder toe: “Soms moet je dingen gewoon doen omdat het leuk is. Dat doen we met veel zaken in het hotel en onze gasten waarderen dat enorm. Voorwaarde is dat de basis kwalitatief goed is, en dat is bij ons ruimschoots in orde”. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het nieuwe hotel heel snel een vaste plek heeft op de Amsterdamse hotelkaart.

Comments are closed.