Leiden, literaire stad tijdens het Verrassend Winkelweekend

Afgelopen weekend, 22 en 23 februari, vond het Verrassend Winkelweekend ‘Literatuur’ plaats. Het was de eerste keer rondom het thema ‘Literatuur’ wat in vier elementen werd uitgelicht: Recht en Literatuur, Kinderen en Literatuur, Muziek en Literatuur en Leiden en Literatuur.

literatuur-interview

Recht & Literatuur

Boekveiling en Antiquariaat Burgersdijk & Niermans was voor twee dagen in handen van Cultuur?Barbaar! en het Leiden University Centre for the Arts in Society. Zij organiseerden voor het Verrassend Winkelweekend ‘Literatuur’ een miniseminar over Legal Bodies, het Juridisch Lichaam. Het gehele weekend was de winkel gevuld met belangstellenden die mee discussieerden met de wetenschappers en kwamen genieten van de poëzie en muziek. De conferentie gaf een voorproefje van het Cultuur?Barbaar! festival in mei. Voor de heren was er een onderonsje bij Herenkapsalon Eric, waar dichters Han Ruijgrok en Gideon Roggeveen een extra optreden gaven.

Kinderen & Literatuur

Poppenspeler Ida van Dril wist haar publiek tot tranen toe te roeren met haar prachtige uitvoering van Bomans’ sprookje ‘De Koning die niet dood wilde’. De kinderworkshop van Barbara van Druten in BplusC werd drukbezocht door enthousiaste kinderen.

Muziek & Literatuur

Diverse singer-songwriters, waaronder Case Mayfield, Rémon Beeftink en Janna Haring waren te bewonderen gedurende het weekend. In Polare, dat sinds donderdag weer open is, waren ook intieme optredens van dichters als Menno Olde Riekerink, Rik van Boeckel en Jaap Montagne.

 

 

Leiden en Literatuur

Speciaal voor dit weekend traden literaire kopstukken Abdelkader Benali, Christiaan Weijts en Ilja Leonard Pfeijffer op. In Babooka Bookstore was de voordracht van Benali bijna een boksles, zo enerverend en energiek. De schrijver van ‘Bad Boy’ signeerde na afloop zijn werk. Christiaan Weijts trakteerde het publiek op een onvervalst Leidse tongval, terwijl hij een van zijn eigen personages op amusante wijze verbeeldde tijdens zijn lezing. In Borgman&Borgman nam Ilja Leonard Pfeijffer de toehoorders mee naar de wereld van La Superba, de Italiaanse stad Genua. Uit alle windstreken, van Genua tot Warmond, zijn de schrijvers dit weekend teruggekeerd naar Leiden, de stad met de rijke literaire traditie waar zij allemaal hebben gewoond en gewerkt – en dat is ons machtig bevallen. Aldus programmeur Onno Blom van het onderdeel Leiden en Literatuur.

Bedrijfsleider Jerom Hakker van Boekhandel De Kler:

Zowel de zaterdag als de zondag waren zeer geslaagd. Zaterdag stond in het teken van plaatselijke dichters en zondag hadden we twee giganten uit de Nederlandse literatuur te gast. Het is geweldig om te merken dat een thema als ‘Literatuur’ mensen de stad in trekt. En natuurlijk zijn we dan extra trots op het bezoek van Maarten ‘t Hart en Franca Treur. Ademloos zaten we te luisteren naar de meer dan grappige verhalen die Maarten ‘t Hart aan interviewer Onno Blom vertelde. En Maarten ‘t Hart zelf zat weer ademloos te luisteren naar de bijzondere verhalen van Franca Treur. Het is in alle opzichten een schitterende middag geweest.

Comments are closed.