Royal Showpieces in Paleis Het Loo, Een koninklijke ontmoeting met Dutch Design

Van 22 maart tot en met 29 juni 2014 presenteert Paleis Het Loo in vijf historische vertrekken werk van veelal Nederlandse ontwerpers, onder de titel ‘Royal Showpieces, een koninklijke ontmoeting met Dutch Design’. Voor het eerst in de geschiedenis van Paleis Het Loo in Apeldoorn, wordt afgeweken van een vaste inrichting in deze zalen. Met een nieuwe opstelling, museumstukken uit de depots en toevoeging van kleding, serviezen en toegepaste kunst brengt de bekende tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole een spraakmakende dialoog tot stand tussen de vorstelijke smaak van vroeger en design van nu.

couture-collectie-jan-taminiau

Royal Showpieces

De presentatie ‘Royal Showpieces’ toont werk van onder andere JAN TAMINIAU, Tord Boontje, Mieke Meijer, Scholten & Baijings, Scheltens & Abbenes, Paul Heijnen en Winde Rienstra. Daarnaast siert ook werk van buitenlandse ontwerpers zoals Ingo Maurer en Ying Gao de paleisvertrekken met verrassende opstellingen. Nicole Uniquole wordt bijgestaan door de gerenommeerde interieur- en tentoonstellingsvormgevers Maarten Spruyt en Tsur Reshef. In 2012 ontwikkelde Uniquole met Spruyt en Reshef de succesvolle tentoonstelling ‘Dutch Design, Huis van Oranje’ in het voormalige Oranjepaleis Schloss Oranienbaum (Duitsland).

Paleisinterieurs

Details uit de rijke paleisinterieurs van Het Loo, die anders opgaan in de context van de historische setting, worden door de presentatie van Uniquole uitgelicht. Zij selecteerde stukken uit de museumdepots die zelden voor publiek te zien zijn en combineert deze met design van nu. Beschilderde en gestucte plafonds weerspiegelen op de vloeren, kleuren, geuren en muziek spreken de zintuigen aan en dramatische lichteffecten verleiden de bezoeker anders naar Het Loo te kijken. Voor het eerst kan de bezoeker hierbij vrij door de paleiskamers lopen en de ruimte van dichtbij ervaren. Voor een van de kamers bouwen Florian Seyd en Ueli Signer, in samenwerking met de bloembinders van Paleis Het Loo, een grootse bloemeninstallatie passend bij de historische portretten. De Nieuwe Eetzaal, Audiëntiezaal, Slaapkamer van koning-stadhouder Willem III, Salon van prins Willem V én de Zitkamer van koningin Wilhelmina worden vanuit een nieuw oogpunt bekeken.

 

 

Ingerichte paleisvertrekken

Sinds de opening van Paleis Het Loo voor publiek in 1984 tonen de veertig ingerichte paleisvertrekken drie eeuwen bewoningsgeschiedenis door de Oranjes. Door hun reizen, staatsbezoeken en huwelijken met buitenlandse prinsen en prinsessen kwamen de Oranjes in contact met exclusieve kunst en vormgeving. Zij kochten kunstwerken aan, namen vormgevers in dienst en traden op als beschermheren van nationale kunst en kunstnijverheid. Uniquole trekt deze lijn door naar 2014. Royal Showpieces wordt mede mogelijk gemaakt door Desso.

Comments are closed.