Nederlandse wandelgids over de Zweedse provincie Dalarna

Wandelen in Dalarna is de nieuwste uitgave van One Day Walks Publishing. De gids met 21 dagwandelingen, variërend in lengte van 6,4 tot 18,7 km, is nu te koop in de (internet)boekhandel.

wandelen-in-dalarna

Auteurs en fotografen Paul van Bodengraven en Marco Barten brengen in hun vierde Zweedse gids wandelaars naar de mooiste plekjes in Dalarna, de regio in Midden-Zweden, bakermat van het moderne Zweden. Al wandelend kan de lezer kennis maken met de meest markante en mooiste Zweedse natuur en cultuur. ‘Wandelen in Dalarna’ (ISBN 9789078194187) kost € 14,95. Een voorbeeldwandeling is te bekijken en downloaden via wandelenindalarna.nl. De gids wordt op 1 en 2 maart gepresenteerd op de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam (stand 10.B.53).

Dalarna

Veel Zweedser dan Dalarna zal je het niet vinden. Een groot deel van de Zweedse cultuur en folklore, van tradities en gebruiken die tot op de dag van vandaag worden gekoesterd en (her)beleefd, komen hier vandaan. Die culturele rijkdom laat zich goed combineren met het natuurschoon dat de provincie in overvloed te bieden heeft: uitgestrekte bossen, heldere meren en meertjes, een rijk wildleven, stille strandjes en volop ruimte om in alle rust te genieten van al dat moois.

 

 

In het noorden vind je de berghellingen die boven de boomgrens een wonderlijk landschap van leegte en ruimte vormen. 75% van het lagergelegen landschap bestaat uit bossen, waar elanden, wolven, beren en lynxen leven, naast een heleboel kleinere dieren. Je kunt er uren eindeloos wandelen, zonder een mens tegen te komen. Het landschap in het midden van de provincie wordt gedomineerd door het Siljan meer. Aan de oevers daarvan vind je gezellige plaatsen en de mooiste stranden. Wandelen langs het water, gecombineerd met een bezoekje aan de culturele bezienswaardigheden van Dalarna, is een uitstekende manier om hier vakantie te vieren. Het landschap in het zuidoosten van de provincie is gevormd door een periode waarin er flink naar grondstoffen werd gezocht. De beroemdste vindplaats is de kopermijn in Falun die door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is gezet. Je vindt er ook talloze meren en meertjes, met elkaar verbonden door rivieren en stroompjes.

Comments are closed.