New Horizons; Een boek over avontuur, hoe het onstaat en waar het je brengt

Een jaar lang fotografeerde Bruno van den Elshout de Noordzeehorizon, ieder uur, dag en nacht. De 8.785 beelden die dat opleverde, worden nu gebruikt als inspiratie voor een bijzonder boek, met als thema en leidraad: Avontuur.

new-horizons

De horizon. Een lijn die je wel ziet, maar die eigenlijk niet bestaat. En toch komt alles er samen. Hemel en aarde, verbeelding en werkelijkheid. Heden, verleden en toekomst. Aankomen kun je er niet, maar de wens om er naartoe te reizen, verandert alles. Er waren mensen die voorspelden dat in 2012 de wereld zou vergaan. Dat is niet gebeurd, maar Van den Elshout gelooft wel dat 2012 het einde was van de wereld zoals we die tot dan toe kenden. Een wereld waarin sneller en efficiënter automatisch beter betekende. Hij wilde laten zien dat je er ook voor kunt kiezen om een andere werkelijkheid te ervaren. Het uitzicht op de Noordzeehorizon brengt die andere tijdloze werkelijkheid perfect in beeld. Voorbij de waan van de dag…

Wanneer in 2012 de beelden vanuit de camera-machine binnen komen onthult de horizon zijn verrassend overdonderende verschijning. Grauw, grijs, alledaags, of woest, golvend, met luchten die doen denken aan de 19e eeuwse childerkunst van de Haagse School. Soms verstild mistig, onwerkelijk kalm of bombastisch kleurrijk. Er ontstaat een ongelooflijk diverse verzameling beelden.

 

 

Wat begon als een ogenschijnlijk lukraak idee groeit via diverse exposities en strand-expedities uit tot een omvangrijk project; een kunstwerk-in-boekvorm dat recht doet aan het avontuur waar onze eigen horizon ons toe heeft uitgenodigd. Een monumentaal boek, 212 pagina’s met 500 horizonafbeeldingen, ritmisch en melodisch gecomponeerd tot een verhaallijn zonder tekst.

Kunstenaar Bruno van den Elshout vertelt met dit boek het verhaal van avontuur en hoe je die ten volle aangaat. Hoe het ontstaat, hoe het zich ontvouwt en waar het je brengt. Over moed, twijfel en ontdekken. Hoe je stoute schoenen kunt omtoveren in zevenmijlslaarzen. Over hoe je werk maakt van je dromen.

Het boek ‘NEW HORIZONS’ wordt op 4 december 2014 gepresenteerd in de Grote Kerk in Den Haag.

Comments are closed.