Vier ideale streken om het voorjaar echt te omarmen

De vier Duitse regio’s die samen ‘Geheim over de grens’ heten, weten precies hoe het voelt: voorjaarsvakantie. Beetje zon, ietsje warmer, eindelijk naar buiten. De lente heet er nét iets veelbelovender ‘Frühling’. De natuur wordt wakker; onmiddellijk verschijnen er overal vrolijke posters, van boeiende, feestelijke evenementen, in bijna elk dorp, in ieder dal. Cultuur, muziek, kunst, middeleeuwse bouwsels, moderne zwemparadijzen, ontluikende tuinen, verrassende musea. Nooit ver weg en toch weer aangenaam anders dan thuis!

varusslag-kalkriese-rondleiding-gezin

Lentegevoel in het Osnabrücker Land

Familiezondag, 2 maart in Museum und Park Kalkriese. Waar ooit de legendarische Germaans-Romeinse ‘battleground’ van de Varusslag lag, staat nu een sympathiek museum voor het hele gezin. Het middagprogramma voor kinderen: Koperdraad & Parelmoer. Zelf ‘kostbare’ antieke sieraden knutselen. De workshop is gratis, kinderen onder de 6 betalen ook geen entree voor het museum zelf.

Uniek industrieel erfgoed in het licht van fakkels en lantaarns. Twee vrijdagen, 21 februari en 7 maart om 18 uur: dwalen door de verlaten, puntgaaf gerestaureerde steenkolenmijn Piesberg, óók ondergronds. Een beetje spooky, maar ook wel romantisch. Wel even aanmelden bij het Museum für Industriekultur. Tip: stevige schoenen en warme kleding.

1 en 2 maart: Kunstbeurs IMPULSE in Osnabrück. Laagdrempelig, omdat je kunst van dichtbij moet beleven: beeldhouwers, schilders, grafisch kunstenaars en designers uit Duitsland, Denemarken en Spanje, waar je gewoon een praatje mee kunt maken. Voor kinderen is er een workshop schilderen.

Veel plezier in het Emsland

Een open dag waarop bijna alles mag: zondag 16 maart in het anders zo voorname barokke kasteel Schloss Clemenswerth. Aanraken, uitproberen, meedoen. Een speelse rondleiding voor kinderen, ouders, opa’s en oma’s: ruiken aan het 250 jaar oude lievelingsparfum van de kasteelheer, griezelen bij de kriebelende geitenwollen sokken en klompen van de bedienden, opkijken van antieke orgelmuziek, weerkaatst door dikke muren. Wel van te voren aanmelden.

In Erlebnishaus TPZ in Lingen is altijd wat te doen. Normaal al een dolle boel, met trampolines, airhockey, Wii sporten en meer. In de maanden februari en maart het podium voor voorstellingen in de serie Kinderkultur (4 – 8 jaar): poppenspelers, toneel en liedjes. Vier zondagen (23 februari, 9, 16 en 23 maart), telkens om 11 uur, met de veelbelovende naam Kiki und Pupps.

textilausstellung-nordhorn

Elvis Lives! Gewoon, in het Münsterland.

Elvis Presley eren met een bezoekje? Daar moest je toch voor naar Graceland in Memphis, Tennessee? Echt niet: Gronau, Westfalen, zo’n 5 km van Enschede. Nog tot 30 maart kun je in het Gronauer rock’n’popmuseum genieten van het allergrootste idool uit de muziekgeschiedenis: ‘From Graceland to Gronau’ heet de tentoonstelling. Toevallig was The King ook een heel klein beetje ‘Duits’: het uniform uit zijn diensttijd in Duitsland als G.I. in de US Army hangt er, naast de gitaar die hij in 1958 in Frankfurt kocht. Heilige objecten, voor Elvis-fans!

Leuk bij elk weertype: dierentuin de Allwetterzoo in Münster. Alle grote dierenverblijven zijn via overdekte gangen met elkaar verbonden. Je mag er zelf olifanten voeren, lachen om wandelende pinguïns, apen van heel dichtbij bekijken naar het motto van de Zoo: Tiere hautnah. Met het kaartje mag je ook binnen in het Westfälische Pferdemuseum, in paardenregio nummer 1.

 

 

Weg met de winter in Grafschaft Bentheim

Wat is het precies? Tropisch zwemparadijs of luxe saunacomplex der superlatieven, kuuroord met heilzaam, mineraalrijk bronwater? Eigenlijk allemaal: BadePark Bentheim is de naam. Het aanbod is overweldigend. Aqua fitness, avonturenbad, wild stromend kanaal, massagedouches, 60 meter lange waterglijbaan, waterspeeltuin met fonteinen en watervallen. Let vooral op de thema-avonden: romantisch zwemmen bij kaarslicht (28 februari), of de Maanlichtsauna (elke tweede vrijdag van de maand), de Fun & Action kindermiddagen, waarbij bijna alles mag in het spetterende zwembad (eerste vrijdag van de maand).

Industrieel erfgoed op zijn allermooist: Stadtmuseum Nordhorn, in monumentale gebouwen van oude textielfabrieken. In de spinnerij uit 1929 van de firma NINO vind je de vaste tentoonstelling Mensen, Mode, Machines. De ‘Povelturm’ gaat na een indrukwekkende restauratieperiode in februari 2014 weer open. Alleen al voor de schitterende architectuur zou je gaan; binnen wandel je door 100 jaar geschiedenis van textielcentrum Nordhorn, met veel meer invalshoeken dan alleen textiel.

Meer evenementen: geheimoverdegrens.nl

Comments are closed.