Ervaar de wonderbaarlijke Nachteloze Nacht in Fins Lapland

In Fins Lapland schijnt gedurende de zomermaanden de zon dag en nacht. Dit fenomeen, ook wel de Nachteloze Nacht genoemd, begint op 6 juni en duurt bijna twee en een halve maand. Deze natuurlijke lichtkuur geeft zowel reizigers als lokale bewoners extra energie. De zomer in Fins Lapland, met meer dan genoeg frisse lucht en uiteenlopende services en activiteiten, biedt daarnaast unieke momenten in ‘s werelds laatste wildernis. Of u nu op zoek bent naar vredige natuur of een meer avontuurlijke reis; Lapland is de bestemming.

zomermaanden-fins-lapland

Alleen in de Poolgebieden

De Nachteloze Nacht komt alleen in de Poolgebieden voor en naarmate de afstand tot de pool kleiner wordt, duurt deze langer. Een kwart van Finland ligt ten noorden van de Poolcirkel en op het meest noordelijke punt van het land gaat de zon ’s zomers maar liefst 70 dagen niet onder.

Fins Lapland is een van de weinige plaatsen op aarde waar dit natuurlijke fenomeen voorkomt en de Nachteloze Nacht is dan ook een ‘once in a lifetime’ experience. De energielamp van de natuur werkt verfrissend en geeft een extra boost, zodat men alle spannende activiteiten kan proberen die Lapland te bieden heeft. De temperatuur is ideaal in de zomer waardoor verschillende buitenactiviteiten zoals yoga en golfen onder de middernachtzon bijzonder aan te raden zijn. De pure Finse natuur, de schone lucht en de stilte tijdens deze dagen met oneindig licht bezorgen reizigers een vakantie om nooit te vergeten.

Aldus Hanna-Mari Talvensaari, Head of Marketing van Lapland – The North of Finland campagne.

 

 

Meer licht dan op de evenaar

Dit unieke fenomeen wordt veroorzaakt door het draaien van de aarde om diens eigen as. In de zomer is het noorden naar de zon gericht, waardoor het zonlicht wordt behouden. In de winter is het noorden niet naar de zon gericht en ligt het in de schaduw. De hoeveelheid binnenkomend licht en warmte hangt af van de afstand tot de zon en de lengte van de dagen. Hierdoor ontvangt Lapland tijdens de zomerse dagen meer zonlicht en warmte dan aan de evenaar, zegt Tiera Laitinen, onderzoekwetenschapster aan het Fins Meteorologisch Instituut.

Laplication app

De gratis Laplication app biedt iedereen de mogelijkheid om de magische middernachtzon en het adembenemende 360o panorama van het zomerse landschap van Lapland te bekijken op hun iPhone of iPad. De Laplication is inmiddels al in bijna 90 landen wereldwijd gedownload en heeft al duizenden gebruikers.

Top 5 activiteiten onder de middernachtzon in Lapland:

  • Stilte, alsjeblieft. Heb je jezelf ooit horen denken? Lapland bezorgt reizigers unieke en mystieke ervaringen voor de ziel en het lichaam. Probeer een yoga sessie onder de middernachtzon in Torassieppi of het Stilte festival in Kittilä. In Finland is een bezoek aan een rooksauna of op z’n minst een traditionele sauna een must.
  • Wild eten. Wil je meer te weten komen over gezond eten en voeding afkomstig uit de Finse natuur? Door de korte groeiperiode maken de planten gebruik van de middernachtzon en groeien zij dag en nacht. Het koele klimaat zorgt ervoor dat hun formaat klein blijft en dat ze hun smaken behouden. Lapland is zelfs het meest organisch ontwikkelde land ter wereld.
  • Verken de wildernis. Lapland is een natuurlijk amusementenpark en omvat buitengewone landschappen met ruige bergen, heldere beekjes en wilde dieren. Je kan ervoor kiezen om het te voet, op de rug van een paard of op de fiets te verkennen. Ook bestaat de mogelijkheid om voor een nieuwe sport te kiezen, Nordic Walking. Peddelen onder de middernachtzon is tevens een ervaring om nooit te vergeten. Lapland staat bekend om haar snel stromende rivieren en kristalheldere meren. Zo kan men aan de Tornio rivier bijvoorbeeld zalmvissen, maar beginners kunnen het beste starten met traditioneel hengelen. Wil je de echte wildernis aanschouwen? Probeer dan beer safari’s in Ruka.
  • Durf meer actie te ondernemen. Raften op een rivier is een leuke manier om de wildernis te aanschouwen voor degenen die meer actie tijdens hun vakantie willen. Als je liever in een voertuig met een motor zit, probeer dan eens een ATV.
  • Face to face met de Lapse cultuur. De inwoners van Lapland zijn erg vriendelijk en delen graag hun ongelofelijke omgeving. Ontmoet de lokale bewoners en vraag hen meer te vertellen over hun manier van leven. Geïnteresseerd in geschiedenis? Ontdek wie de Sami zijn.
  • Comments are closed.