Fins Lapland, een unieke ervaring

Nu de winter er weer aan komt, is het tijd om weg te dromen over koude bestemmingen. Vandaar dat ik jullie meeneem naar Fins Lapland. Een magische witte wereld vol bijzondere avonturen.
In maart dit jaar vertrok ik richting het hoge Noorden, en ik raad iedereen aan om dit avontuur ook eens op te zoeken! Een huskytocht, het Noorderlicht zien, Sami ontmoeten, met -34 graden de Arctische Oceaan inrennen. Een week van bijzondere activiteiten.

klein2

Met de bus vertrok ik van Helsinki naar Vasatokka, Inari, ongeveer 300 kilometer boven Rovaniemi. Rovaniemi was dan ook onze eerste stop, waar ik de kerstman ontmoette. Uiteraard liet ik mijn verlanglijstje voor kerst bij hem achter, en via Kemi (hier vind je het ijskasteel en –hotel) kwam ik aan op de plaats van bestemming.

Rust, ruimte en een onwaarschijnlijk mooi wit landschap. Nadat het haardvuur aan ging, doken we met zijn allen de sauna in. Om de echte Finse ervaring compleet te maken, nemen we een duik in een ijswak: vreselijk koud, maar zó verkwikkend!

‘s Avonds gebeurt het dan echt: we lopen met -33 graden een bevroren meer op, en eenmaal in the middle of nowhere krijg ik kippenvel: niet van de kou, maar van het waanzinnige schouwspel in de lucht. Miljoenen sterren en een groene, golvende lichtstroom in de lucht: Aurora Borealis, het Noorderlicht. Wauw!

klein1Dagtrip naar Noorwegen

Ook maken we een dagtrip naar Noorwegen, Bugøynes. In dit kleine stadje wonen slechts 400 mensen. Zij zijn erg trots op hun koude paradijs. En terecht. Heb je ooit een besneeuwd strand gezien, en in een oceaan omgeven door besneeuwde heuvels gezwommen? Doen, wat een belevenis! In Bugøynes was ik een ware bikkel. Met -34 graden de Arctische Oceaan inrennen… best stoer toch?

klein15

Wanneer de vakantie er bijna op zit, bezoeken we het plaatsje Saariselkä, waar je onder andere van een lange piste af kunt sleeën, en maken we een huskytocht in de sneeuw. Ook deze tocht was een once in a lifetime experience: hartstikke spannend, zo’n snelle tocht met gave dieren. Wat zijn ze behendig, het is indrukwekkend om te zien hoeveel passie deze dieren hebben in hun taak en hoe snel en slim ze zijn!

klein22

Lapland is met geen andere plek te vergelijken. De activiteiten en omgeving maken deze reis onvergetelijk en een ware once in a lifetime experience.

Ben jij wel eens naar zo’n bijzondere bestemming geweest?

klein27

Comments are closed.