Olympisch Stadion Amsterdam ontsteekt vlam na Nederlands goud

De eerste Nederlandse gouden Olympische medaille in Sochi heeft ook in Nederland gezorgd voor een bijzonder beeld. Na de Nederlandse zege op de 5.000 meter is het vuur in de Marathontoren ontstoken bij het Olympisch Stadion Amsterdam. Een historische plek, want daar brandde in 1928 voor de eerste keer in de geschiedenis het vuur tijdens de Olympische Spelen. Dit unieke eerbetoon is een initiatief van de Coolste Baan van Nederland en het Olympisch Stadion – mede mogelijk gemaakt door NUON, partner in sport van NOC*NSF.

amsterdam-olympische-vlam-ontstoken

Uniek eerbetoon

Tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi wordt in het Olympisch Stadion een uniek eerbetoon gebracht aan de Nederlandse winterkampioenen. Bij elke Nederlandse gouden medaille in Sochi zal bovenop de Marathontoren het vuur van het Olympisch Stadion Amsterdam worden ontstoken – exact op de plek waar in 1928 het vuur brandde tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Dat is zojuist voor de eerste keer gebeurd.

In het Olympisch Stadion is deze maand sowieso het schaats- en sportgevoel optimaal aanwezig. Dagelijks maken enkele duizenden schaatsers gebruik van De Coolste Baan van Nederland. In de Olympic Experience is de speciale expositie Vijftig jaar wintergoud met drie nieuwe publiekstrekkers: de officiële Olympische toorts van Sochi en de gouden Olympische medailles van Sjoukje Dijkstra (1964) en Nicolien Sauerbreij (2010). De Olympic Experience is het sportmuseum van het Olympisch Stadion, waar alleen al tijdens de maand februari zo’n 2.000 schoolkinderen een educatief programma over de Olympische Spelen wordt aangeboden.

Het Olympisch Stadion is zo tijdens de Winterspelen het sportieve hart van Nederland – met De Coolste Baan van Nederland, het aansluitende KPN NK Allround & Sprint, de doorlopende tentoonstelling in de Olympic Experience en het vuur in de Marathontoren.

 

 

De geboorte van het Olympisch vuur in 1928

Op het plein voor het Olympisch Stadion staat de Marathontoren. Een toren van 46 meter hoog, die in 1928 vanuit geheel Amsterdam te zien was. Op 26 april 1926 sprak Jan Wils, architect van het Olympisch Stadion, voor de eerste keer over zijn plannen voor deze toren. Tegen de krant Het Vaderland zei hij toen:

Ik stel me daarvan veel voor. Het wordt een hele ijle toren. Er boven komt een grote schaal, waarin overdag een rookpluim kan opstijgen en ‘s avonds een vuurzuil.

Wils dacht toen dus niet alleen aan vuur, maar ook aan rook! Aldus staat vermeld in het officiële rapport van de Olympische Spelen van 1928: ‘In de grote stenen koepel was overdag zwarte rook te zien en ’s avonds vuur.’ Het Algemeen Handelsblad schreef uiteindelijk in zijn verslag van de openingsceremonie van 1928: ‘Het vuur in den Marathontoren! Boven in den toren: zwarte rook kronkelt weg. Vuur is niet te zien, maar in den Marathontoren brandt het, omdat de Spelen thans officieel geopend zijn.’

Hoe dan ook: sinds de Olympische Spelen van 1928 is het traditie geworden om het vuur bij de opening van de Spelen in de organiserende stad te ontsteken. In 1928 gebeurde dat in Amsterdam nog met een lucifer door een anonieme medewerker van het Gemeentelijk Gasbedrijf. Tegenwoordig gebeurt dat na een fakkeltocht – een traditie die teruggaat naar 1936.

De Coolste Baan van Nederland is een initiatief van House of Sports en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor KPN en official partners TVM verzekeringen, EY , HAK, Van Dobben, Univé, Samsung en de Lotto. Mediapartners zijn Radio538, Telegraaf en Interbest snelwegreclame. Met medewerking van De Boer tenten, KNSB, Ice-World, Gemeente Amsterdam en het Olympisch Stadion.

Klik hier voor tips om de Olympische Spelen in Sochi onbezorgd bij te wonen.

Comments are closed.