Ode aan de saxofoon in Brussel

Het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel brengt met de tentoonstelling SAX200 een hommage aan de geniale instrumentenbouwer Adolphe Sax. Tweehonderd jaar geleden werd Sax in het Belgische Dinant geboren. Hij is aartsvader van de saxofoon. Zijn uitvinding heeft nog steeds een ongekende uitstraling op de huidige jazz en popmuziek. De tentoonstelling biedt een overzicht van zijn muziekinstrumentenproductie dat nog niet eerder werd getoond. In deze tentoonstelling komt u niet alleen alles te weten over de saxofoon. Maar ook zijn andere uitvindingen (saxhoorns, saxotromba’s), zijn zakelijke perikelen en bewogen privé leven komen aan bod.

dinant-adolphe-sax

Antoine-Joseph Sax

Antoine-Joseph Sax, Adolphe genoemd, werd geboren in Dinant op 6 november 1814 als zoon van instrumentenbouwer Charles-Joseph Sax. De kneepjes van het vak leerde hij in het atelier van zijn vader in Brussel. Eerst vervolmaakte hij de klarinet. Omstreeks 1840 werkte hij aan een nieuw instrument dat weldra bekend zou worden onder de naam saxofoon. In 1842 stelde hij het nieuwe instrument voor in Parijs, waar Hector Berlioz het met lof overlaadde. Een jaar later vestigde Sax zich definitief in Parijs. Sax heeft zijn hele carrière te maken gehad met jaloezie van zijn concurrenten. Hij voerde ellenlange rechtszaken, die hij weliswaar won maar hem aan het einde van zijn leven geruïneerd achterlieten. De tentoonstelling SAX200 loopt van 8 februari 2014 t/m 11 januari 2015. In het kader hiervan worden er ook concerten en muzikale activiteiten georganiseerd.

 

 

Muziek in Dinant

Ook Dinant eert zijn beroemde zoon met muziek. Tijdens les Dimanches de Monsieur Sax speelt een jazzband elke zondag in juli en augustus langs de kades van de Maas. In juli zijn er de Dinant jazz nights en in november de Adolphe Sax saxofoonwedstrijd die elke vier jaar gehouden wordt. Kijk voor deze muzikale activiteiten op de website sax.dinant.be. Daarnaast is het gehele jaar het geboortehuis van Sax in Dinant te bezoeken waar een informatiecentrum is ingericht. Het standbeeld van Sax zit op een bankje voor het huis. Een saxofoon rust in zijn armen. Tevreden staart hij voor zich uit.

Comments are closed.