De Eifel met jubilea en sterren op de Fiets en Wandelbeurs

Overweldigende én gevarieerde natuur is de belangrijkste troef van de Eifel. Niet voor niets is deze streek zo populair bij Nederlanders. De streek die min of meer begint net over de grens bij Vaals heeft de laatste jaren veel energie gestoken in het verbeteren van de faciliteiten voor wandelaars en fietsers. Op de Fiets en Wandelbeurs, die in het weekend van 1 en 2 maart in de RAI in Amsterdam plaatsvindt, presenteert de Eifel (stand 11.D.30) onder meer zijn nieuwe Nederlandstalige brochures ‘Wandelland’ en ‘Fietsmagazine’. De grensoverschrijdende fietsroute ‘Vennbahn’ is één van de vier genomineerden voor de fietsroute van het jaar.

wandelen-eifel

Genoeg redenen voor een feestje

Het is eigenlijk niet te geloven dat de Eifelsteig, de 313 km lange wandelroute dwars door de Eifel, pas 5 jaar oud is. Hij is inmiddels al zo ingeburgerd bij wandelliefhebbers dat hij er altijd lijkt te zijn geweest. Deze ‘klassieker’ uit de Eifel heeft wederom voldaan aan de strenge criteria van het ‘Deutsche Wanderinstitut’ en mag weer 3 jaar lang het keurmerk ‘Deutsches Wandersiegel’ voeren.

10-jarig jubileum Nationalpark Eifel

Met zijn 110 km² is het National Park Eifel een biotoop van formaat waar meer dan 1600 bedreigde dier- en plantensoorten leven. Bijna dagelijks bestaat de mogelijkheid om met een ranger deze bijzondere natuur van heel dichtbij te ontdekken. Je mag gratis mee. Nieuw zijn de rondleidingen met barbeque of ontbijt. In het weekend van 30 en 31 augustus wordt het jubileum feestelijk gevierd met een interessant programma voor jong en oud.

eifel-wandelen

Wandelroute 2013

De 12,7 km lange route Eltzer Burgpanorama is door lezers van een gerenommeerd Duits wandelmagazine uitgeroepen tot wandelroute van 2013. De rondwandeling naar de bekende Burg Eltz voert door een prachtig landschap met weidse uitzichten over de Eifel en de rivier de Moezel.

 

 

Genomineerd als fietsroute van het jaar: de Vennbahn

De fietsroute over een stilgelegde spoorlijn dwars door Natuurpark Hoge Venen – Eifel staat symbool voor een stukje bewogen Europese geschiedenis. Het spoor dat als verbinding tussen de mijnbouwstreek in het noorden en de staalwerken in het zuiden werd aangelegd, was tijdens de beide wereldoorlogen een slagader in het conflictgebied. De Vennbahn is letterlijk een grensoverschrijdende fietsroute. Op de 125 km lange tocht tussen Aken en Troisvierges in Luxemburg passeer je meer dan 10 keer de grens tussen Duitsland, België en Luxemburg.

fietsen-eifel

Kyllradweg heeft 4 sterren

De ADFC, de Duitse fietsersbond, heeft de Kyllradweg met 4 sterren onderscheiden. De 130 km lange fietsroute is daarmee de eerste in de Eifel met zoveel sterren. Vanuit het stadje Dahlem slingert de route langs het riviertje de Kyll door een afwisselend landschap met talrijke burchten. Vanuit de noordelijke Eifel, met zijn stuwdammen en meren, voert de Kyllradweg via het vulkanische landschap van de Vulkaaneifel naar de zuidelijke Eifel, waar glooiende boomgaarden en ruige rotsformaties het landschap bepalen. De route eindigt in de historische stad Trier.

Comments are closed.