Carnaval in Panama behoort tot de grootste ter wereld

Niet alleen in het Zuiden van Nederland en in België worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het aankomende carnaval, ook in Panama brandt het feest bijna los. Vanaf vrijdag 28 februari staat het leven hier vier dagen lang in het teken van de festiviteiten rondom carnaval. Ondanks dat het geen officiële feestdagen zijn, sluit het hele land toch zijn deuren en is de hele bevolking, jong en oud, op de been. Het carnaval in Panama is na het carnaval in Brazilië zelfs het grootste ter wereld. Het feest heeft een katholieke oorsprong en was van origine het laatste eetfestijn voor de vastentijd. Afgezien van de datum die wordt gerekend vanuit de kerkelijke agenda, zijn er verder weinig christelijk elementen in de viering te vinden en is het vooral een uitbundig en kleurrijk feest.

panama1

Het Panamese carnaval

Carnaval in Panama en andere Zuid-Amerikaanse landen wordt anders gevierd dan wij hier gewend zijn. Ook zij rijden op de prachtigste praalwagen door de straten, maar kennen andere gebruiken. Zo worden de dorpen en steden in Panama in tweeën gedeeld, waar een soort competitie tussen ontstaat. Niet alleen hebben zij elk hun eigen ‘Koningin van Carnaval’, maar concurreren daarnaast met elkaar over de aankleding van hun parade en door groepen die tegen elkaar dansen. Uniek aan het Panamese carnaval zijn de ‘cucelos’: grote rondrijdende trucks met waterspuiten en boxen waaruit opzwepende muziek klinkt. De cucelos worden omringd door een kleurrijke dansende menigte die gewapend zijn met waterballonnen, emmers en waterpistolen, waardoor dit in een groot watergevecht eindigt. Door de warme tropische zon is dit behalve een fantastische ervaring, ook een aangename manier om af te koelen. Ingewikkelde kostuums zijn hier dan ook van ondergeschikt belang en men draagt het liefst zo min mogelijk kleding.

Dag en nacht feest in Panama city

Rond 1900 werd carnaval in Panama voor het eerst gevierd in Panama City en de festiviteiten hebben zich sindsdien verspreid over de rest van het land. Op vrijdag, de eerste dag, wordt de ‘Koningin van Carnaval’ gekozen. Vanaf dan wordt de hoofdstraat benoemd tot ‘Costal Avenue’ en hebben alleen de duizenden feestgangers toegang. Overdag vinden de feesten vooral op straat plaats rond de cucelos en bij de verschillende podia, waar nationale en internationale live bands het publiek van dansbare Latijns-Amerikaanse en Panamese volksmuziek voorzien. ’s Avonds verplaatst men zich naar de nabijgelegen bars en clubs en gaat het feest tot in de vroege uurtjes door. Zondag begint ’s middags de parade waar duizenden vrouwen gekleed in ‘pollera’s’ meelopen. Deze wijde, handgemaakte jurken die versierd zijn met kleurrijk borduurwerk, zijn het nationale kostuum van Panama. Dinsdag, of vette dinsdag, is Vastenavond en de meest uitbundige dag van allen, wanneer enorme praalwagens vol verklede mensen uit alle lagen van de bevolking de stad vullen. De dag erna, op Aswoensdag, wordt het carnaval afgesloten en wordt een sardine symbolisch op het strand begraven. Het feest is voorbij en de vastentijd begonnen.

 

 

Carnaval op z’n best in Las Tablas

Elke stad of dorp heeft z’n eigen gebruiken en tradities tijdens de viering, maar het kleine provinciestadje Las Tablas onderscheidt zich toch het meest van allen. Door de uitbundigheid en omvang van het feest hier, is carnaval erg groot geworden in Panama. De rivaliteit tussen de twee groepen van de stad, de ‘Calle Arriba’ en de ‘Calle Abajo’, is hoog en de sfeer energiek en folkloristisch. De Panamezen beschouwen dit dan ook als de beste plek om carnaval te vieren. Hierdoor zijn hotels vaak lang van tevoren volgeboekt en schieten de prijzen voor een verblijfsplaats rond deze periode de lucht in. Wie zelf graag een vleugje van de sfeer wil meeproeven, is aan te raden ruim van tevoren een verblijf te boeken. Gelukkig staan, naast Las Tablas, andere kleine dorpen zoals bijvoorbeeld Penenome, Chritre, Ocu en La Villa de Los Santos staan ook bekend om hun goede sfeer en eindeloze feesten. Genoeg mogelijkheden om optimaal van het Panamese carnaval te genieten dus.

Van en naar Panama

KLM vliegt zeven keer per week rechtstreeks naar Panama City, binnen 11 uur. Diverse luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld Delta, United en Continental Airlines) vliegen op Panama City met één overstap.

Comments are closed.