Groeiende interesse Denemarken in meivakantie

VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, constateert veel belangstelling voor Denemarken als bestemming in de meivakantie. In mei 2013 werden 15,4% meer Nederlandse overnachtingen geregistreerd dan in dezelfde maand in 2012. Het zijn vooral gezinnen die in deze periode kiezen voor een autovakantie naar Jutland. Het is dichtbij, vanaf Utrecht is het nog geen 600 kilometer naar de Duits-Deense grens, de accommodaties zijn prettig geprijsd in deze typisch Nederlandse vakantieperiode en er is veel te beleven in het kindvriendelijke land. Bovendien is de temperatuur in mei vaak al aangenaam en de Deense natuur met zijn frisgroene beukenbossen en goudgele koolzaadvelden op zijn mooist.

denemarken

Toename Nederlandse overnachtingen in de meivakantie

In mei 2013 werden een kleine 130.000 overnachtingen van Nederlanders gemeten, ruim 15% meer dan in dezelfde maand in het jaar ervoor. In totaal werden vorig jaar in april en mei samen 202.867 Nederlandse overnachtingen geregistreerd in Denemarken, 8% meer dan in dezelfde periode in 2012.

Mathilde Henriques-Nielsen, directeur van VisitDenmark Nederland:

Steeds meer gezinnen ontdekken Denemarken als bestemming voor de meivakantie. Het is dichtbij, betaalbaar en er zijn veel mogelijkheden voor dagjes uit en plezier met het hele gezin. Populair zijn vooral LEGOLAND Billund en de grote jaarlijkse Vikingmarkt bij Ribe, echte Deense belevenissen, maar het kindvriendelijke land biedt natuurlijk nog veel meer. Vorig jaar lanceerden we samen met enkele partners een succesvolle campagne voor de meivakantie. Die samenwerking wordt momenteel voortgezet, waardoor Nederlandse gezinnen ook dit jaar kunnen profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen en leuke kortingsacties.

LEGOLAND Billund Resort: nieuw spookhuis en uitbreiding overnachtingsmogelijkheden

Het vakantieparadijs LEGOLAND Billund Resort heeft voor 2014 de grootste investering ooit gepland, ongeveer 80 miljoen DKK (ruim 10,7 miljoen Euro). Familiepark LEGOLAND opent op 5 april en biedt bezoekers dit seizoen als nieuwe attractie een spectaculair spookhuis. Ook Hotel LEGOLAND wordt uitgebreid en er komt een LEGOLAND Holiday Village met chalets en familiekamers. LEGOLAND Billund Resort beschikt dan samen met het Lalandia vakantiepark over zo’n 10.000 bedden en overnachtingsmogelijkheden in LEGO stijl in verschillende prijsklassen. Ook het nabijgelegen safaripark GIVSKUD ZOO en de gemeenten Billund, Vejle, Kolding en Vejen maken officieel onderdeel uit van het LEGOLAND Billund Resort.

Jaarlijkse grote Vikingmarkt bij Ribe, het oudste stadje van Denemarken

In het Ribe VikingeCenter in Lustrup nabij het oude stadje Ribe aan de zuidwestkust van Jutland, wordt van 28 april tot en met 4 mei de jaarlijkse grote en internationale Vikingmarkt gehouden met muzikanten, ruiters, ambachtslieden, boogschutters, krijgers en tal van kraampjes waar van alles te zien en te koop is. De authentieke marktsfeer met geuren van rook, voedsel en paarden nemen de bezoekers mee naar het Ribe uit de Vikingtijd. Verder kan men in mei spannende avondwandelingen door Ribe maken met de stadswacht en in het nabijgelegen kasteel Gram Slot zijn iedere vrijdag spooktochten. Overnachten kan in vakantiepark Ribe Byferie.

Djursland: een ‘neus’ voor plezier en nieuwe fietsroutes in Nationaal Park Mols Bjerge

De streek Djursland, in het oosten van Jutland, wordt ook wel de ‘neus’ van Denemarken genoemd vanwege de geografische ligging. Het heuvelachtige landschap werd gevormd aan het einde van de laatste IJstijd, zo’n tienduizend jaar geleden. Djursland betekent ‘het land van de dieren’ en er zijn dan ook tal van attracties op dit gebied: het tropisch regenwoud Randers Regnskov, de dierentuin Skandinavisk Dyrepark, het Kattegatcentrum en Ree Park – Safari, waar leeuwenwelpjes te bewonderen zijn als het safaripark opent met Pasen. Gratis uitstapjes zijn er ook: fossielen zoeken bij de kalksteenkliffen, uitwaaien op een van de stranden of een fietstocht maken door Nationaal Park Mols Bjerge met een bezoekje aan de 700 jaar oude kasteelruïne van Kalø. Vanaf dit seizoen is er een paden- en fietskaart verkrijgbaar bij de lokale VVV-kantoren, met onder andere nieuwe fietsroutes in het Nationaal Park en een strandgids. Aarhus, de tweede stad van Denemarken, ligt op een half uurtje rijden en biedt voor gezinnen onder andere het openluchtmuseum Den Gamle By, één van de topattracties van Denemarken.

 

 

Merenhoogland: natuurbelevenissen, musea, nieuwe fietsroutes en 100 jaar Asger Jorn

In het Deense Merenhoogland, rond de plaats Silkeborg, vind je niet alleen meren en bossen, maar ook de hoogste punten van het land en de langste rivier, de Gudenå. Er zijn tal van activiteiten in de natuur, zoals een tocht op de meren met de oude raderboot Hjejlen naar Himmelbjerget, het hoogste punt van Denemarken met fraai uitzicht over het landschap. Ook leent de omgeving zich prima voor fietsen/mountainbiken, wandelen, sportvissen, paardrijden, zeilen en golfen. Vanaf Pasen is er bij de plaatselijke VVV een nieuw, Engelstalig boek met fietsroutes in het meren- en bosgebied verkrijgbaar. De routes zijn van verschillende lengtes en voeren langs bekende en minder bekende bezienswaardigheden, dorpjes, meren, uitzichtpunten en rivierdalen. Er zijn ook kindvriendelijke routes. Daarnaast zijn er diverse musea voor gezinnen, zoals AQUA akvarium & dyrepark, Jysk Automobilmuseum, Papiermuseum Bikuben, het Energiemuseum en het doolhof Labyrinthia. In het Silkeborg Museum is de wereldberoemde Tollund Man te zien, een van de best bewaarde mensen uit de oudheid. In Museum Jorn is vanwege het honderdste geboortejaar van schilder Asger Jorn (1914-1973) de expositie ‘Kunst is een feest’ te bewonderen. Samen met onder andere Karel Appel en Corneille was Jorn de grondlegger van de bekende CoBrA-beweging (Copenhagen, Brussel, Amsterdam). Het museum in Silkeborg is door Jorn aan de stad geschonken.

Noord-Jutland: unieke natuur, achtbanen, dierentuinen en Europese TopCamping van het Jaar

Grenen is het noordelijkste puntje van Jutland, waar twee zeeën samenkomen en een groep schilders al honderd jaar geleden geïnspireerd raakte door de bijzondere lichtval. Het is ook de regio van zandverstuivingen en ‘wandelende’ duinen, de uitgestrekte Limfjord, de ‘woestijn’ van Denemarken en de nationale fietsroute nummer 1: de Noordzeeroute. Maar Noord-Jutland biedt meer dan natuurbelevenissen. Het Deense pretpark Fårup Sommerland, in het noorden van Jutland, is in de meivakantie open op 5 mei. Het familiepark heeft onder andere de grootste houten achtbaan van Denemarken en opende vorig jaar de achtbaan Orkanen (De Orkaan), die de tweede plek verwierf van Europa’s beste nieuwe achtbaan 2013. Het is de enige achtbaan in Noord-Europa die zowel boven als onder water doorgaat en werd onder andere geroemd omdat de baan ook geschikt is voor kleinere kinderen (1m05). Aalborg Zoo heeft ongeveer 1500 dieren en is een van de populairste dierentuinen van Denemarken. Enkele maanden geleden werd er een Sumatra-tijger geboren en het park sloot het jaar 2013 af met een nieuw record van 470.000 bezoekers. Met Pasen opent er een nieuw familiegedeelte, met onder andere een natuurspeeltuin, een overdekt amfitheater met driehonderd zitplaatsen en twee barbecueplekken waar bezoekers hun eigen eten kunnen klaarmaken.
In Hirtshals aan de noordwestkust van Jutland ligt Nordsøen Oceanarium, het grootste aquarium van Noord-Europa. Met de nieuwe app The North Sea Movie Maker kun je er je eigen onderwaterfilm maken. Jesperhus Feriepark in Noord-Jutland eindigde onlangs op de vijfde plaats van de verkiezing Europese Topcamping van het Jaar 2013. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlandse televisieprogramma Campinglife. Elk jaar worden er ongeveer driehonderd campings in Europa genomineerd voor de titel.

Comments are closed.