De avontuurlijke kant van Jordanië

De Jordan Tourism Board (JTB) benadrukt dit jaar de avontuurlijke kant van Jordanië. In een land vol verscheidenheid in landschappen, worden hoge bergen en indrukwekkende kloven afgewisseld met uitgestorven vlaktes, diepe wateren en groene oases. Behalve de natuur, is er de wonderlijke verborgen stad Petra en kan men genieten en ontspannen aan zowel de Rode als de Dode Zee. Erg verwonderlijk is het dan ook niet dat de mogelijkheden om dit land op een avontuurlijke manier te verkennen immens zijn. Jordanië is een bijzonder prettige en unieke bestemming in het Midden-Oosten, met een warme en gastvrije bevolking. Een goede reden om op avontuur te gaan.
unnamed-jordanie2

De verborgen stad Petra

Deze deels uit rotsen gehouwen stad, werd in de tweede eeuw voor Christus gebouwd en was de hoofdstad van wat destijds het rijk van het nomadenvolk de Nabateeërs was. Hoewel zij deze midden in de woestijn gelegen stad tot 1812 verborgen hebben weten te houden, is het nu de grootste trekpleister van Jordanië en behoort het tot de zeven wereldwonderen. Vooral de graftombe ‘al-Khazneh’ met diens gevel van roze gesteente is beroemd, mede dankzij de legende over een verborgen schat die er zou liggen. De kogelgaten in de gevel zijn nog het bewijs van de velen die deze schatten poogden te veroveren. Bij het grote publiek is de stad vooral bekend geworden als decor in de avonturenfilm Indiana Jones and the Last Crusade. Een ontdekkingstocht door de smalle straten laat zien hoe de handelaren er al duizenden jaren hun waar slijten en waar bedoeïenen nu als gids dienen en de bezoekers langs de monumenten leiden.

De modder van de Dode zee en de koralen in de Rode zee

De Dode Zee is de grootste natuurlijke spa ter wereld, waar men op het water blijft drijven door de hoge concentratie zout in het water. Bovendien ligt het wateroppervlak op 410 meter onder zeeniveau, wat het de laagst gelegen plek op aarde maakt. Cleopatra ontdekte al eeuwen geleden de heilzame werking van het mineraalrijke water en de modder, waardoor het nu een bestemming is waar wellness toerisme floreert. Geheel anders is de Rode Zee, gelegen in het zuiden van Jordanië. Het kristalheldere en relatief warme water, de kleurrijke koraalriffen en het rijke onderwaterleven maken de badplaats Aqaba erg aantrekkelijk voor watersporters. Het kunstmatig aangelegde rif dat is ontstaan om het wrak van de ‘Cedar Pride’ is de populairste van de meer dan 30 duiklocaties in de zee en is zelfs van binnen te bewonderen.

De maanachtige woestijn Wadi Rum

Naast het water van de Rode Zee, trekken de sprankelende paarse bergen die Aqaba omgeven vele wandelaars aan. In het achterland ligt Wadi Rum, een woestijn die getypeerd wordt door de massieve bergen in rood- en geeltinten. De woestijn wordt vaak vergeleken met het landschap van de maan en het is niet voor niets dat het op de Werelderfgoedlijst staat. Naast het bezoeken van een van de bedoeïenkampen, leent Wadi Rum zich uitstekend voor het beoefenen van sporten en activiteiten. Naast tochten per kameel, paard, jeep of zelfs luchtballon, kan ook voor ware waaghalzen het geluk niet op. Skydiven en paragliding behoren tot de mogelijkheden en ervaren klimmers kunnen toppen van 1800 meter bereiken waar het uitzicht over dit unieke landschap onovertrefbaar is.

 

 

De diverse natuurreservaten

Behalve Wadi Rum, kent Jordanië nog vele andere natuurreservaten. Zo bevinden zich in de uiterst groene oase Azraq een aantal van de meest zeldzame diersoorten van het Midden-Oosten en is Dana een bijzondere locatie voor hikers, waar de beboste hooglanden worden afgewisseld met dorre zandvlaktes. In Wadi Mujib, het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld, vormt de rivier het enige pad van de Dode Zee door de diepe kloof. Canyoning en rafting zijn de spannendste manieren om de rivier te verkennen en zorgen voor maximaal avontuur.
unnamed-jordanie

Een warm welkom bij de Jordaniërs

De Jordaniërs staan bekend als een bijzonder gastvrij en vriendelijk volk. De eetcultuur is hier diepgeworteld en tafelen is vooral een sociale aangelegenheid. Door de koestering van cultuur en natuur serveren de restaurants veelal authentieke en kwalitatieve gerechten, gemaakt van verse producten. Wat veel mensen niet weten, is dat de wijncultuur in opkomst is in Jordanië. De combinatie van een groei in het wijnenassortiment, de Arabische keuken en de gastvrijheid die ervoor zorgt dat er voldoende ruimte is voor Westerse invloeden, maakt dat Jordanië ook steeds interessanter wordt als culinaire bestemming. Dat betekent dus optimaal genieten na een lange dag vol indrukken van dit avontuurlijke land.

Comments are closed.