GEM Den Haag publiceert E-book Daan van Golden

Voor het eerst publiceert het Gemeentemuseum Den Haag een E-book. Alle geïnteresseerden kunnen de tentoonstellingscatalogus bij de tentoonstelling Daan van Golden gratis downloaden. De reflecties zijn geschreven door Lynne van Rhijn. Het E-book geeft een compact beeld van de kunstenaar en zijn werk, maar laat tegelijkertijd alle aspecten van de kunstenaar de revue passeren.

Beschikbaar voor iedereen

Daan van Golden is een gevierd kunstenaar, hij werd geboren in Katendrecht in 1936 maar lijkt de eeuwige jeugd te bezitten. Zijn jonge mentaliteit en de serieuze ambachtelijkheid van zijn werk inspireert inmiddels al twee nieuwe generaties kunstenaars. Juist bij Daan van Golden, wiens werk handelt over het hergebruik van beelden en patronen die voor iedereen bereikbaar zijn, past het om de publicatie beschikbaar te stellen voor iedereen.

gemeente-museum-den-haag

Online Monograph

Naast deze nieuwe publicatie over Daan van Golden in de vorm van een E-book, is er nu ook een nieuwe online Monograph uit bij het RKD, deze is nu ook online beschikbaar op: daanvangolden.rkdmonographs.nl. Deze publicatie is het resultaat van zeker vijftien atelierbezoeken aan Daan van Golden in 2003-04 door Hans Janssen, hoofdconservator Moderne Kunst van het Gemeentemuseum Den Haag. Een van de doelen van Janssen was om na te gaan of ateliergesprekken die gedurende een jaar plaatsvonden zouden leiden tot nieuwe inzichten wat betreft behoud en conservering van de werken. De gesprekken dienden ook om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over Van Goldens materialen en atelierpraktijk, maar ook achterliggende concepten en bijvoorbeeld omgang met het werk in presentaties kwamen ter sprake. Soms werd gesproken rondom een bepaald werk, andere keren met name een techniek of ander onderwerp of meerdere aspecten tegelijk. De informatie wordt hier als een verzameling gegevens gepresenteerd, min of meer zoals ze door de jaren heen ter sprake kwamen, daarna aangepast door Van Golden zelf.

 

 

Tentoonstelling in GEM

Deze twee online publicaties verschijnen ter gelegenheid van de tentoonstelling Daan van Golden – Reflecties in het GEM, museum voor Actuele kunst in Den Haag. Reflecties, schaduwen, patronen en silhouetten spelen een belangrijke rol in het werk van Van Golden. Hij koestert deze beelden als geen ander en schildert met uiterste precisie en groot geduld zijn ‘toevallige’ onderwerpen. In de nieuwe solotentoonstelling die GEM, museum voor actuele kunst, Den Haag, aan Daan van Golden wijdt, is het thema reflecties het uitgangspunt. Reflecties waarbij de toeschouwer zichzelf ziet; silhouetten waarin een andere voorstelling verborgen zit; de toevallige vormen van schaduwen en patronen die hem lief zijn. Bijvoorbeeld het patroon van de sjaal van een geliefde dat hij herhaaldelijk schildert als een fetisj; in alles draait het om de reflectie, van onszelf, van een toevallige voorstelling, van een geliefde herinnering.

Comments are closed.