Ilvy Njiokiktjien winnaar Zilveren Camera 2013

De Zilveren Camera 2013, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is vanmiddag tijdens de feestelijke uitreiking in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan een fotojournaliste die veelvuldig haar lens op Zuid-Afrika richt: Ilvy Njiokiktjien (1984). Haar foto van het laatste eerbetoon aan Nelson Mandela is ingezonden in de categorie Buitenland en werd uit ruim 10.000 inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2013. Njiokiktjien is de eerste vrouw die sinds de oprichting van de wedstrijd in 1949 de Zilveren Camera wint.

Ilvy Njiokiktjien, Nelson Mandela door de straten van Pretoria. In de straten van Pretoria staan mensen massaal langs de weg om de kist van Nelson Mandela te zien passeren en de laatste eer te bewijzen aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. 12 december 2013.

Ilvy Njiokiktjien, Nelson Mandela door de straten van Pretoria. In de straten van Pretoria staan mensen massaal langs de weg om de kist van Nelson Mandela te zien passeren en de laatste eer te bewijzen aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. 12 december 2013.

 

 

Precies op de dag van Mandela’s overlijden keert Ilvy Njiokiktjien terug vanuit Zuid-Afrika naar Nederland. Wanneer ze hoort van zijn dood, besluit ze direct terug te vliegen om het afscheid bij te wonen en de sfeer vast te leggen. Haar foto toont de straten van Pretoria waar mensen massaal langs de weg staan om zijn kist te zien passeren en hem de laatste eer te bewijzen. Volgens de jury brengt de jonge winnares de essentie van dit wereldwijde nieuws treffend in beeld: rouw om en dankbaarheid voor de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Het is een vindingrijke foto die de verschillende lagen van de gebeurtenis – waar de fotograaf op het juiste moment bovenop stond – sterk communiceert. Njiokiktjien heeft in 2008 de National Geographic Fotoprijs gewonnen. Het afgelopen jaar is zij als eerste fotograaf benoemd tot ‘Fotograaf des Vaderlands’, tijdens Fotoweek 2013.

Robin de Puy (1986) winnaar Nationale Portretprijs 2013

Sinds het winnen van de Photo Academy Award in 2009, wordt Robin de Puy beschouwd als één van de grootste talenten in Nederland op het gebied van journalistieke portretfotografie. De 28-jarige fotograaf is dit jaar maar liefst met twee portretten genomineerd. Het winnende portret van An-Sofie Kesteleyn in stemmig zwart-wit is een invoelend, naturel portret van een collega-fotograaf die ernstig ziek is geweest. Haar portret van Eva Jinek kenmerkt zich door felle kleuren, is zwaar gestileerd en grafisch-decoratief. “Als je op zo’n hoog niveau twee uitersten kan laten zien van wat een goed portret kan zijn, dan mag je jezelf een veelzijdig fotograaf noemen”, aldus het juryrapport.

Rob Hornstra (1975) en Arnold van Bruggen (1979) winnen Canonprijs 2013

Voor de vierde keer wordt dit jaar de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek uitgereikt. Een prijs waarmee het bestuur van de Zilveren Camera vernieuwende vertel- en presentatievormen binnen de fotografie wil aanmoedigen en belonen. Het meest vernieuwend van alle inzendingen van 2013 is het project The Sotchi Project: An Atlas of War and Tourism in the Caucasus, van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen.

De jury vindt de term ‘veelomvattend’ bijna te kort schieten voor dit project dat al vele jaren het publiek geboeid weet te houden en in 2013 werd voltooid. “Het is een stijlvast multimediaal bouwwerk bestaande uit een tentoonstelling, boek, website, vele artikelen en andere publicaties. Een voorbeeldproject dat voor fotografen en mediamakers van deze tijd tal van lessen bevat: hoe je autonoom urgente verhalen kunt blijven vertellen in deze tijd; hoe belangrijk het is om samen te werken en hierin het vakmanschap van anderen te (h)erkennen en hoe je binnen een grootschalig multimediaal project toch een hele persoonlijke toon kunt blijven voeren”.

De winnende foto’s zijn samen met de andere genomineerde foto’s tot en met 6 april 2014 te zien in het Fotomuseum Den Haag en reist daarna door naar onder meer Assen en Naarden.

Comments are closed.