Vanochtend op de Vakantiebeurs, tijdens een inspirerende dag rondom duurzaam toerisme die reisbrancheorganisatie ANVR heeft georganiseerd, heeft de Raad van Kinderen haar zomervakantieervaringen inclusief vragen en adviezen voorgelegd aan CEO’s van de reisbranche o.l.v. Prinses Laurentien.
Felgebeerde prijs
De ‘Groene Veer’, een felbegeerde prijs voor een organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt om meer verantwoord reizen te stimuleren, is door een onafhankelijke jury uitgereikt aan Avontuur.nu, bekend van de merken Koning Aap, Shoestring en YourWay2Go.
Respect voor milieu, mensen, natuur en cultuur
Met respect voor milieu, mensen, natuur en cultuur werkt de ANVR samen met haar leden reisagenten en touroperators aan een duurzamere toekomst van reizen en vakantie vieren. Prachtige steden, mooie natuur en witte stranden; dat wil iedereen. Reisondernemingen nemen daarvoor tal van maatregelen op de bestemming en volgen trainingen om vervoer, verblijf en vermaak daadwerkelijk te vergroenen.
Dr Xavier Font van Leeds Metropolitan University, één van ‘s werelds topspecialisten op het gebied van ‘verantwoord toerisme’ sprak op bevlogen wijze de 200 aanwezige reisprofessionals toe over hoe de vakantie door de consument leuker en belevenisvoller wordt zonder dat deze zelfs merkt bezig te zijn met ‘duurzaam toerisme’. Het gaat er volgens Font om duurzaamheid en kwaliteit als een twee-eenheid te zien, waardoor én de lokale bevolking én de vakantieganger positieve ervaringen op doen.
Luigi Cabrini, van de Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties, praatte de belangstellenden bij over de laatste trends op gebied van duurzaam toerisme wereldwijd. Dat reisondernemingen serieus werken aan eerlijk en duurzaam toerisme bevestigde Cabrini door het certificaat ‘Travelife Certified’ uit te reiken aan reisorganisatie Sawadee. In navolging verleden jaar van drie andere ANVR-reisorganisaties voldoet nu ook Sawadee als touroperator aan de hoogste duurzaamheidscriteria wereldwijd en erkend door GSTC (Global Sustainable Tourism Council). Het eerste ‘Travelife Partner Certificaat’ voor reisbureaus reikte Cabrini uit aan TUI Nederland.
Zo’n 25 kinderen van de ‘Raad van Kinderen’, die de reissector verleden jaar als eerste Nederlandse brancheorganisatie heeft ingesteld, gingen o.l.v. Laurentien (oprichter/ directeur Missing Chapter Foundation) vandaag in dialoog met CEO’s uit de reisbranche.
Vooronderzoek
Tijdens hun vooronderzoek hebben zij gedurende hun zomervakantie de eigen vakantiebestemming onder de loep genomen. De afgelopen maanden bespraken zij de verschillende aspecten van duurzaam toerisme in de klas. Scherpe vragen, onverwachte opmerkingen en tips zorgden voor een levendige discussie tussen de toekomstige reizigers en de reisorganisatoren.
Enthousiast
Laurentien van Oranje is erg enthousiast over de inbreng van de kinderen:
De kinderen hebben vandaag wederom laten zien wat hun toegevoegde waarde is in het doorbreken van patronen. Onze ervaring is dat zij dilemma’s met een frisse en positieve blik benaderen. Voor ieder probleem weten zij altijd weer een oplossing te vinden. Ze denken praktisch en in mogelijkheden, wat juist zo nodig is om duurzaamheid in de praktijk te brengen. Ook nu weer wisten zij verrassende verbanden te leggen tussen de sociale en groene dimensies van duurzaam toerisme
Neem de afweging tussen belonen van duurzaam gedrag vs straffen van tegenovergesteld gedrag. Eigenlijk gaan ze altijd voor het belonen, want, zo zeggen ze, daar word je tenminste vrolijk van. Zo bedachten ze dat hotelgasten elke keer als ze een handdoek gebruikt hebben een stempel op een special gastenkaart krijgen. Aan het eind van hun verblijf worden de gasten met de minste stempels beloond met bijvoorbeeld een gratis hotelovernachting. Aan de volwassenen om dan niet meteen met ‘ja maar’ te reageren op zo’n idee, maar verder te denken vanuit deze gedachte.