400-jaar vriendschap Zweden – Nederland

In 2014 vieren Zweden en Nederland 400 jaar diplomatieke betrekkingen en vriendschap. Gedurende heel 2014 vinden zowel in Zweden als in Nederland activiteiten met dit jubileumthema plaats.
zweden-nederland-400-jaar

400 jaar Diplomatieke betrekkingen

Zweden en Nederland onderhouden al 400 jaar diplomatieke betrekkingen en nauwe contacten met elkaar. Op 5 april 1614 sloten Zweden en Nederland een verdrag, dat onder andere bepaalde dat de beide landen voortaan ambassadeurs met elkaar zouden uitwisselen. Nederland werd daarmee het eerste land waar Zweden een ambassade vestigde. Behalve de oprichting van permanente vertegenwoordigingen bevatte het verdrag ook afspraken over handel en over hoe de landen elkaar militair zouden ondersteunen. Een andere belangrijke reden voor de nauwe banden waren de economische betrekkingen van de landen. Zweden had zojuist een zware nederlaag tegen Denemarken geleden en zag zich gedwongen om geld te lenen van de Amsterdamse kapitaalmarkt, zodat het strategisch belangrijke fort Älvsborg teruggekocht kon worden van de Denen. Vierhonderd jaar van nauwe samenwerking en vriendschap later is het tijd om daarbij stil te staan!

 

 

Zie ook: BESTEMMING

Belangrijk

Op economisch vlak zijn Nederland en Zweden belangrijk voor elkaar. Nederland brengt vooral kantoormachines en telecommunicatietoestellen naar Zweden, wij halen daar papier en auto-onderdelen. Naast deze producten vind je de merken Volvo, H&M en Ikea in Nederland. En, Zweden is de grondlegger van Skype en Spotify. Nederlandse bedrijven die je in Zweden treft zijn ondermeer: Unilever, TNT, Randstad, Philips, Endemol, Mexx en GStar.

Zweden is niet alleen een ondernemend land, ook een progressief land op het gebied van muziek, design, mode , kunst, literatuur en film. En, een sociaal land; neem bijvoorbeeld het ouderschapsverlof, ouders krijgen 16 maanden verlof om onderling te verdelen.

En, dan natuurlijk de natuur, de uitgestrektheid en de ruimte maken Zweden een walhalla. Het laatste nieuws over het Zweden-Nederland-jaar vind je hier: swe400nl.com/nl

Comments are closed.