Den Haag populairste citytrip van 2013

Den Haag is de populairste citytrip van 2013. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS tot en met het derde kwartaal van dit jaar. De groei van het aantal gasten is 11%. De groei van het aantal overnachtingen is 7% ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Den Haag doet het met deze cijfers beter dan alle andere grote steden. In totaal hebben dit jaar in de Haagse hotels (tot en met september) al ruim 1 miljoen overnachtingen plaatsgevonden.

Netherlands, The Hague (Den Haag), Lange Vijverberg

Vergelijking

Vergeleken met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht laat Den Haag als enige stad dubbele groeicijfers (11%) noteren met betrekking tot het aantal gasten. Qua overnachtingen gaat Den Haag gelijk op met Amsterdam, dat dit jaar een jubeljaar beleefde. Opvallend is de forse groei van het aantal Nederlanders dat een weekendje weg of langer in Den Haag heeft doorgebracht (+13%).

Marco Esser, directeur Den Haag Marketing:

We hebben de afgelopen twee jaar fors ingezet op de nationale marktbewerking. Dat betaalt zich uit. We zien ook in ons eigen onderzoek dat Den Haag steeds hoger komt op de lijstjes van een te bezoeken stad voor een weekendje weg. Met stad en strand bieden we alle seizoenen twee bestemmingen voor de prijs van één. Ook in de kerstvakantie kunnen bezoekers hier weer genieten van kerstshoppen in de binnenstad en uitwaaien op het strand.

Europa koploper

Gasten uit Europa en met name uit de ‘dichtbij landen’ realiseren net als voorgaande jaren de meeste overnachtingen. Groei was te zien bij de Duitse, Belgische, Franse en Spaanse gast. Wel is de duur van het verblijf gemiddeld iets korter, waardoor het aantal overnachtingen iets terugloopt (4%). Spanjaarden laten in zowel aantallen gasten als overnachtingen een groei zien. Buiten Europa laten zowel China als Rusland een verdubbeling van het aantal overnachtingen zien, naar resp. 4.000 en 8.000 overnachtingen.

Marjolein de Jong (wethouder Cultuur, Binnenstad, Internationaal):

Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, weet steeds meer toeristen aan zich te binden. Onze 11 kilometer lange kustlijn werkt, samen met het koninklijk karakter van onze stad, als een magneet op de bezoeker. Mede dankzij de goede samenwerking met alle partners in de stad en de Kanskaart Toerisme ben ik ervan overtuigd dat wij deze stijgende lijn de komende jaren zullen voortzetten. Toerisme is nu al een belangrijke banenmotor: 1 op de 10 Hagenaars heeft zijn baan aan het toerisme te danken.

Comments are closed.