Verboden Humor

Van 18 januari t/m 15 mei 2014 is in Museum de Gevangenpoort de presentatie Verboden Humor te zien. In deze zeven eeuwen oude gevangenis maakt de bezoeker kennis met verboden humor. De schrijver Jacob Campo Weyerman bijvoorbeeld zat hier in de 18de eeuw gevangen vanwege zijn satirische aanvallen op vooraanstaande personen. Er is in deze presentatie vooral veel aandacht voor satirische humor over het koningshuis. Nog tot ver in de 20ste eeuw konden humoristen in de problemen komen door te spotten met de Oranjes. Begrijpen we tegenwoordig nog waarom bepaalde zaken tot veel ophef of zelfs gevangenisstraffen hebben geleid?

verboden-humor-beatrix

Satire

Satire, een kunstvorm waar kritiek op de samenleving humoristisch wordt verpakt, leidt geregeld tot discussie over vrijheid van meningsuiting. De Oranjes zijn in Nederland altijd een geliefd onderwerp van spot geweest. Het opzettelijk beledigen van het koningshuis was (en is) echter strafbaar op basis van het artikel over majesteitsschennis. In deze presentatie is een aantal geruchtmakende spotprenten en tv-fragmenten te zien die geleid hebben tot ophef, arrestaties, of zelfs veroordelingen. Daarnaast is er aandacht voor de schrijver Jacob Campo Weyerman, die vooraanstaande personen chanteerde door te dreigen met satirische aanvallen. Hij kreeg hiervoor een levenslange veroordeling die hij in de Gevangenpoort uitzat.

Let op! Deze tentoonstelling bevat nietsverhullende spotprenten die als schokkend kunnen worden ervaren.

Haagse Humor- Spotten met de politiek

In het Haags Historisch Museum is Nederland tegelijkertijd de tentoonstelling Haagse Humor, spotten met de politiek te zien. Spotprenten en tal van tv-fragmenten geven een inkijkje in de rijke geschiedenis van de politieke satire in Nederland. Met het combiticket (10 euro) bezoekt u beide tentoonstellingen.

Comments are closed.