Reistip: de Kerstvakantie die je bij blijft

Voor veel mensen de genoeglijkste tijd van het jaar: kerstvakantie. Er komt een dag dat je uitgekeken bent op je kerstboom en je uitgeruste lijf schreeuwt om actie en vertier. Net over de grens in Duitsland vind je een luilekkerland vol uitjes met lekker veel wintersfeer en grappige eindejaarstradities. Denk aan een nostalgische Disney-kerstfilm, ijsbanen en vertederende dieren. Gulle acties ook. Zoals in de prachtige dierentuin Allwetter Zoo in Münster. De openingstijden gewijzigd in december? Dan doen we ook iets spannends met de entreeprijzen: Pay What You Want! Bezoekers mogen zelf weten wat een onvergetelijk dagje pret-met-het-hele-gezin mag kosten. Eigenlijk onbetaalbaar natuurlijk.

We zetten de voornaamste ‘niet te missen’ evenementen op een rijtje.

ijspret-reistips-kerstvakantie

IJspret rond oud & nieuw

Schaatsen op het Rode Plein.
Het pittoreske stadje Georgsmarienhütte – hartje Osnabrücker Land – is het stralende middelpunt van ouderwets beleefde kerstsfeer. Wat een decor ook: vakwerkgevels, klinkerstraatjes, de zacht verlichte Weihnachtsmarkt. In de snelle wereld van het schaatsen wordt de lange dorpsnaam afgekort tot ‘GMHütte on Ice’. Geen mooiere plek om samen een rondje over de ijsbaan te zwieren dan de Roter Platz. Een echte publieksmagneet, tot 5 januari. Vriendelijke toegangsprijzen, schaatsen te huur.

Nu je toch in Duitsland bent: dezelfde gemeente organiseert – ook op het ijs – een serieus mega- toernooi met kolderieke ondertoon: Eisstockschießen. De zwaar nostalgische variant uit de Alpenlanden op bowls, het Franse pétanque en het veel geliktere Olympische ‘curling’: niet met kille fluitketels op het ijs, maar knoestige houten kegels. Negentien dagen lang, elke avond om 18.30 uur. Het wordt groter en groter: 256 teams, 1500 stokschutters! Hup Georgsmarienhütte!

Zomaar drie mooie ijsbanen in het Münsterland

Dülmen. Omdat er zo veel te doen is, kreeg de schaatsbaan de veelbelovende festivalnaam Dülmener Winter: Disco on Ice 28 december, een Eisstockschieß toernooi speciaal voor kinderen op 3 januari en nog veel meer. Ibbenbüren-on-Ice. Mooi dorp, goede sfeer. De ijsbaan heeft gezelschap gekregen van een kleine kerstmarkt met houten hutten en eettentjes. De schaatsbanen in Dülmen en Ibbenbüren liggen er nog t/m 5 januari.
Oelde. Normaal een groen park, tot 12 januari tijdelijk een leuke kunstijsbaan met aan de rand, onder de bomen, kraampjes met hete chocolademelk, pittige bratwurst en patat, die nog lekkerder smaakt met wat spierpijn en rode blosjes op de wangen. Samen Parkfestival ‘Der Winter’.

Wat is er mooier en betoverender dan de vrolijke tekenfilm uit de bioscoop Ice Age?
Ice Age Live in Münster. Musicalproducent Joop van den Ende zou jaloers zijn. Mammoets van bijna 4 meter hoog glijden over het ijs, sierlijke revuedanseressen op schaatsen en sterke acrobaten doen iets uit de oertijd, de hoofdrolspelers uit de Ice Age cartoons beleven avonturen vol humor. Kinderen geloven hun ogen niet, maar het gebeurt echt, in het ijstheater Münsterlandhalle. Van 28 december t/m 5 januari.

Dierentuinen in winterse tooi

Normaal al geweldig, maar rond Kerst nog interessanter: de Allwetter Zoo van Münster.
Talloze speciale, leerzame rondleidingen, zoals ‘De dieren van de Bijbel’ of ‘Dieren in de winter’. Olifanten voeren, parkieten van zoete nektar laten snoepen, wandelen met waggelende pinguïns, door naar het Westfaalse Paardenmuseum of de Californische zeeleeuwen van de Robbenhaven, het mag allemaal.

Gedurfd, klantvriendelijk en heel sympathiek, dat is de actie Pay What You Want. Niet de normale openingstijden van 14 december tot 7 januari? Dan heb je ook het recht om als bezoeker zelf de entreeprijs te bepalen!

Kan het gekker? Op 24 december mogen kinderen in de Zoo Osnabrück kerstcadeautjes meenemen voor vaste bewoners van de dierentuin: de dieren! Tegenprestatie: kinderen mogen gratis naar binnen die dag. De oppassers geven cadeautips: groente, fruit, graan, een paprika, een lap vlees, een doosje appels. Want het maakt wel uit of je iets geeft aan een orang-oetan, een leeuw of een hongerige olifant.

jonge-cheetas-sneeuw-allwetterzoo-muenster

Tierpark Nordhorn ligt op maar een steenworp afstand van ons Twente, dus ook hier houden ze van traditie en volks vermaak van niveau, zeker tijdens de kerstvakantie in de dierentuin. In het plaatselijk dialect: ‘Schoosohlenbacken’. Klinkt als schoenzolen, maar het zijn zoete boerenwafels, bereid op een open houtvuur. Laatste zaterdag van het jaar, vanaf 14 uur. De toegang tot de dierentuin – met kerstverlichting en fakkels – is vanaf half vijf gratis.

Nog steeds Nordhorn, Grafschaft Bentheim:
De gezellige Kerstmarkt gaat er naadloos over in de Oudejaarsmarkt. Elke dag wel kerstmuziek of een leuke show in de binnenstad.
Vergeet Venetië en maak een romantische boottocht over de Vechte en de Nordhornse kanalen. Het heet de Punchtocht, want er gaat een glaasje warme glühwein mee aan boord. Vrijdag 29 december om 17 uur, vanaf de aanlegsteiger bij de VVV-toren. Wel even van tevoren aanmelden.

Kijk voor meer winterse evenementen op geheimoverdegrens.nl!

Comments are closed.