Hoe komen de Zweden de donkere decembermaand door?

13 december is de dag van Sint Lucia, die vooral in Zweden wordt vereerd. Dan wordt de 400 jaar oude traditie van St. Lucia, de ‘koningin van het licht’, gevierd met kerkconcerten en optochten.Op de dag van St. Lucia komen duizenden jonge meisjes tevoorschijn uit het duister van een Zweedse winterdag en rustig brengen ze de mensenmassa’s tot zwijgen met een optocht van licht.

Köpings Lucia i Köpings kyrka

Lucia is een Romeinse heilige, die weigerde voor de keizer te offeren. Voor ze (na veel martelingen) stierf biedt ze haar verloofde haar ogen aan: het Licht. Dit is ook de voornaamste reden dat de Zweden, die altijd al een bijzondere verhouding tot het licht hadden, haar vereren. Boven de 60e breedtegraad heb je dagen zonder nacht en nachten zonder dag. Juist in de diepe duisternis komt Sint Lucia met haar lichtkroon, en schenkt iedereen haar liefde.

De kaarsenkroon

De gewoonte is dat het jongste meisje in huis, in een wit jurkje met een kaarsenkroon op, de huisgenoten wekt met warme drank en het speciale saffraanbrood, terwijl ze het Lucialied zingt.

De meisjes gaan in hun witte gewaden de dorpen in. Alle meisjes in deze Lucia-optocht zijn gekleed in wijde witte gewaden. In hun hand houden ze een kaars en op hun hoofd dragen ze een kroon van kaarsen. Het is leuk een keer getuige te zijn van de charme van de kinderen, die plechtig voortschrijden door steden, dorpen en kerken, waarbij ze, verkleed als speculaasmannetjes en elfjes, saffraanbroodjes uitdelen en de prachtige melodieën van Lucia zingen. Breng een bezoekje aan Stockholm, waar Lucia in 1927 als eerste werd gevierd. Magisch gewoon.

Kerst in Zweden

Van eind november tot kerst draait het in de meeste Zweedse restaurants om het traditionele Zweedse kerstbuffet ‘Julbord’. Bestaand uit 101 gerechten, zoals een eindeloze reeks delicatessen, ingelegde haring, gemarineerde zalm, paté, knäckebröd, ham, gehaktballetjes met bietensalade en lutfisk. Julbord kent vijf gangen. En er horen overvloedige hoeveelheden bier en sterke drank bij. Op kerstavond, wanneer het land kerst viert, wordt in huiselijke kring genoten van het Zweedse buffet.

Comments are closed.