Start 200 jaar Koninkrijk schouwspel

Op 30 november 2013 barst het feest los op het strand van Scheveningen. Op dat moment wordt gevierd dat Nederland 200 jaar een Koninkrijk is. Er wordt herdacht hoe Willem Frederik Prins van Oranje Nassau twee eeuwen geleden vanuit Engeland op Scheveningen aankwam. Honderden figuranten uit Scheveningen spelen de Landing na op het strand van Scheveningen. De hoofdrol is weggelegd voor Huub Stapel, er doen honderden figuranten mee, de Koninklijke Marine pakt groots uit en ook de Koning en Koningin zijn aanwezig. Zet 30 november daarom in je agenda!

Landingsdag-den-haag

Weekend vol Koninklijk vertier

Op zaterdag start om 11.00 uur op het strand (ter hoogte van de Keizerstraat) de historische landing. Vierhonderd Scheveningse figuranten en acteurs spelen op het strand van Scheveningen na hoe Prins Willem Frederik, de latere Koning Willem I, aan land kwam. De rol van de prins wordt gespeeld door Huub Stapel. Het is een bijzonder Schevenings evenement dat maar eens in de 25 jaar wordt gevierd. Ook de Koninklijke Marine pakt groots uit: zo brengen adelborsten tijdens de historische landing Prins Willem Frederik met een sloep aan wal, laten 130 mariniers direct aansluitend zien hoe een moderne amfibische landing eruit ziet en geven zes marineschepen een vlootschouw voor de Scheveningse kust. De vloot is na afloop van de landing én op zondag in de Scheveningse haven te bewonderen.

Historische landing

Bij de historische landing brengen adelborsten van de marine Prins Willem Frederik met een sloep aan land. Net als 200 jaar geleden speelt ook de Britse marine een rol. Zo speelt het Britse schip HMS Tyne de rol van HMS Warrior, het vaartuig dat in 1813 de prins van Engeland naar Nederland vervoerde. Vervolgens bestormen de mariniers vanaf het marineschip Zr.Ms. Rotterdam met landingsvaartuigen het Scheveningse strand. Ondertussen geven de Nederlandse marineschepen Zr.Ms. Rotterdam, Zr.Ms. Evertsen, Zr.Ms. Friesland, Zr.Ms. Vlaardingen, Zr.Ms. Schiedam en het Britse marineschip HMS Tyne een vlootschouw op zee. Het spektakel wordt afgesloten met een defilé van mariniers en de Marinierskapel der Koninklijke Marine langs de boulevard.

Plein 1813

De stoet, geflankeerd door ruiters en het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee en het Garderegiment Grenadiers en Jagers van de Koninklijke Landmacht, verplaatst zich vervolgens richting het historische Plein 1813. Rond 13.30 uur arriveert Prins Willem Frederik op het plein voor een ceremonie met de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marechaussee. F-16’s voeren bovendien een fly-by uit over Plein 1813.

Festiviteiten in de haven

De rest van het weekend liggen schepen in de haven van Scheveningen en worden ze opengesteld voor publiek. De roadshow van de marine is aanwezig met een klimwand en een brugsimulator, waarin bezoekers kunnen ervaren hoe het voelt om met een marineschip te varen. Ook de luchtmacht is aanwezig met twee F-16 cockpittrainers, waarin het publiek een vlucht kan simuleren. Ondernemers in Scheveningen verzorgen ook diverse activiteiten.

Tribunekaarten via ANWB en VVV

De ANWB gaat tribunekaarten voor de landing op 30 november verkopen. Dit doen ze via nieuwsbrieven van ‘Land van ANWB’. ANWB-leden genieten een exclusief ledenvoordeel. Ook VVV Den Haag verkoopt tribunekaarten, te bestellen via 070-3618860.

Den Haag Hofstad

Den Haag is de stad waar de Oranjes zich al eeuwen thuis voelen en dat proef je overal. Kijk voor meer Koninklijke tips op denhaag.com/koninklijk

Bereikbaarheid

Den Haag verwacht veel toeschouwers, ga daarom met beleid op reis. Kijk voor meer informatie op:
denhaagviert.nl/bereikbaarheid

Comments are closed.