Londense ‘cabs’ voeren taxi ranglijst aan

Voor het zesde jaar op rij zijn de taxi’s in Londen verkozen tot de beste ter wereld, zo blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde taxi onderzoek van Hotels.com. Londen veroverde 22% van de stemmen, waarmee de Britse hoofdstad de concurrentie ver achter zich liet. New York volgt op plaats twee met 10% van de stemmen, net voor Tokio, dat 9% van de stemmen wist te behalen. Amsterdam volgt op een gedeelde vijfde plaats.

cab-london

De voorkeur van bijna een kwart van de ondervraagde reizigers in het onderzoek* gaat uit naar de karakteristieke ‘black cabs’ in Londen. Berlijn eindigde met 5% van de stemmen op de vierde plaats en herovert hiermee haar top vijf notering in de lijst. Amsterdam kreeg 4% van de stemmen en belandt hiermee op een gedeelde vijfde plaats samen met Madrid en Mexico-Stad.

’s Werelds beste taxi’s

1. Londen (22%)
2. New York (10%)
3. Tokio (9%)
4. Berlijn (5%)
5= Amsterdam (4%)
5= Madrid (4%)
5= Mexico-Stad (4%)

Van de 33 steden in het onderzoek voert Londen de ranglijst aan in vijf van de zeven categorieën, waaronder netheid (23%), omgevingskennis (27%) en rijgedrag (30%). Hoewel de Londense taxi’s ook het best presteren als het gaat om vriendelijkheid (23%), vinden reizigers deze categorie het minst belangrijk, waardoor Londense taxichauffeurs wellicht wat gas zullen gaan terugnemen. Veiligheid is voor bijna een kwart van de ondervraagde reizigers (23%) het belangrijkste criterium bij een taxirit, ook hier scoren de ‘cabs’ in Londen het best.

Op het onderdeel prijs/kwaliteit voeren New York en Bangkok de ranglijst aan (20%), hoewel Bangkok dit jaar geen algehele top vijf notering behaalde. De befaamde gele taxi’s in New York gaan aan kop als het aankomt op de beschikbaarheid van taxi’s (23%).

Categorieën gerangschikt naar importantie

1. Veiligheid (23%)
2. Prijs/Kwaliteit (20% )
3. Omgevingskennis (17%)
4. Beschikbaarheid (14%)
5. Rijgedrag (11%)
6. Netheid (8%)
7. Vriendelijkheid (7%)

Het wereldwijde taxi onderzoek van Hotels.com brengt tevens enkele raadselachtige objecten aan het licht die reizigers achterlieten in taxi’s, waaronder:
Een pruik en een vogel in een kooi in een taxi in de VS
Een beenprothese en een ex-vriend in Australië
Een schuiftrompet in Finland
Een Rubiks kubus in Italië
Een kunstgebit in Duitsland

Uit het onderzoek blijkt dat reizigers over de hele wereld geneigd zijn om tijdens een taxirit te gaan smsen en emailen (19%). De op een na populairste bezigheid is slapen (15%), gevolgd door eten (10%) en zoenen (9%). Gevraagd naar welke natie het meest amoureus is in taxi’s, zijn het de Britten die de boventoon voeren. Van de re izigers die toegeven hun hartstochtelijke gevoelens te uiten op de achterbank, is 14% Brits. Dat is 10% meer dan het wereldwijde gemiddelde van 4%.

Overige wereldwijde bevindingen

Voor meer dan de helft van de reizigers (53%) is de taxi het meest geliefde vervoersmiddel tussen vliegveld en hotel.
Als het gaat om het geven van fooi, ronden de meeste mensen de ritprijs naar boven af op hele getallen. Taxireizigers zijn geneigd om niet meer fooi te geven dan 10% van de ritprijs.
De meest gewaardeerde voorziening in taxi’s is WiFi (14%), gevolgd door radio en muziek.
Reizigers ergeren zich het meest aan taxichauffeurs die niet de kortste route nemen.

Alison Couper, Senior Director of Communications bij Hotels.com, zegt:

“Het is geweldig om te zien dat de taxi’s in Londen na zes jaar nog alti jd aan kop gaan. Onze herkenbare zwarte Hackney Carriages en goed geïnformeerde bestuurders mogen trots zijn op de wereldwijde erkenning voor hun expertise en rijstijl. Wellicht lukt het volgend jaar om de koppositie te veroveren in alle categorieën!”

Comments are closed.