De Ecuadoriaanse keuken divers en onnavolgbaar

Ecuador is een land met rijke culinaire tradities. Kleuren, geuren en smaken komen samen in de authentieke keuken. Via gastronomische tours en excursies krijgen bezoekers inkijk in het productieproces van cacao, koffie en chocolade.

Vier belangrijke regio’s

De Ecuadoriaanse keuken weerspiegelt de diversiteit van de vier belangrijke regio’s: de kust, de Amazone, het Andes gebergte en de Galapagos archipel. Over de smaak van Ecuador valt niet te twisten.

Gastronomische tours en excursies

Surtrek biedt tours naar lokale markten, koffieplantages en cacaoplantages en organiseert kooklessen en wijnproeverijen. Bezoekers kunnen proeven van inheemse gerechten, exotische vruchten en lokale delicatessen, zoals gebakken kevers. Ecuador staat bekend om haar goede koffie en kwaliteitschocolade. Op de plantages leren bezoekers alles over rituelen, ceremonies en culinaire tradities van lokale gemeenschappen.

Biologisch en milieuvriendelijk

‘Conscious Tourism’ is één van de belangrijkste pijlers van Ecuador. Datzelfde geldt voor de productie van haar voedingsmiddelen en gewassen. Zo worden rozen biologisch geteeld, ligt de nadruk op milieuvriendelijke landbouw en wordt er nauw samengewerkt met lokale gemeenschappen.

Tirgrillo: geprakte banaan met ei

Geprakte banaan met ei en geraspte kaas; klinkt als een rare combinatie, maar in de provincie El Oro is het de normaalste zaak van de wereld. Het gerecht draagt de naam ‘Tirgrillo’ en wordt gegeten als ontbijt of tijdens de lunch.

Visstoofpot met yucca

De provincie Guayas staat bekend om haar gerechten met verse riviervissen, zeevruchten en yucca. Resultaat: visstoofpot met yucca en citroen.

Seco de chivo: stoofpot met geit

Een typisch gerecht voor de provincie Santa Elena is ‘seco de chivo’: geitenstoofpot. De stoofpot is op verschillende manieren te bereiden, maar de ingrediënten zijn vaak hetzelfde. Vroeger was ‘chica de jora’ (gefermenteerde maís drank) een belangrijk ingrediënt. Nu wordt vaak bier of sinasappelsap gebruikt.

IJs gemaakt van vruchtensap

Ecuadorianen houden van zoetigheid. IJsjes gemaakt van vruchtensap, afkomstig uit de stad Ibarra, worden verkocht in het hele land. De lekkernij is vernoemd naar Rosalía Suárez. Zij heeft de ijsjes uitgevonden in 1879 en verwierf internationale bekendheid.

Ayampaco: in blad gewikkeld

In de Amazone provincie Zamora Chinchipe staat ‘Ayampaco’ op het menu. Het gerecht is gemaakt van vlees of vis, bananen, cassave en aardappel en is gewikkeld in (baijo)blad.

Comments are closed.