In winter openbaart Champagne-Ardenne haar ware natuur

Zeg de Franse regio Champagne-Ardenne en je hebt het natuurlijk over champagne. Maar natuurliefhebbers krijgen ook bubbels in hun buik tijdens een bezoek aan deze regio in de winter.

Bubbels in de buik

Lefhebbers krijgen ook bubbels in hun buik tijdens een bezoek aan deze regio in de winter. Want een van de grootste stuwmeren van Europa – Lac du Der – is dan de locatie voor een bijzonder natuurverschijnsel: tienduizenden kraanvogels strijken er tussen medio oktober en eind november neer om te foerageren. Voor wie het niet eerder ervaren heeft een majestueus schouwspel. Dit jaar is een bezoek ideaal te combineren met het jaarlijkse Internationale Festival van Natuurfotografie dat in Montier-en-Der plaatsvindt van 21 -24 november. Vanaf half november begint hier ook het truffelseizoen – in de volksmond het zwarte diamant genoemd – wanneer restaurants de koning der zwammen op het menu zetten. En als kastelenbestemming bij uitstek zijn de wintermaanden het moment voor een verblijf in een romantisch en historisch kasteelhotel waaronder Hotel le Chateaufort in Sedan –pal naast het imposante kasteel van Sedan, le Château du Faucon in, le Chateau de Rilly Donchery in het prachtige in het Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims en le Château d’Etoges.

Visueel spektakel

Met een oppervlakte van 48 km² is Lac du Der het grootste kunstmatig aangelegde meer in Europa en in maart en de herfst ontvouwt zich ieder jaar een visueel spektakel. In de de herfst verlaten ze Noord-Europa en de Scandinavië om te gaan overwinteren in Spanje en Marokko. Elk jaar komen tienduizenden kraanvogels een tijdje verpozen rond het Lac du Der en de meren van het Forêt d’Orient om er voedsel te zoeken.

Alsof je live naar een natuurprogramma van de EO zit te kijken

, omschrijft Sarah Flook van het verkeersbureau Champagne-Ardenne het spektakel. Het verkeersbureau van Haute-Marne biedt op 20/21 oktober,3/4 en 10/11 november kraanvogelspot weekenden aan.

Ogen tekort

Niet ver van het Lac du Der vindt ieder jaar het International Photo Festival of Nature and Wildlife plaats in Montier-en Der waar de crème de la crème van natuurfotografen hun werk exposeren. De 13e editie van het festival vindt plaats van 21 tot en met 24 november. Thema’s dit jaar zijn water en astronomie. Meer dan 50 fotografen tonen hun werk waaronder Peter Cairns, Thorsten Milse, Vincent Munier, Tony Crocetta en Laurent Ballesta.

Zwarte goud

Niet alleen in Italië groeien truffels, ook In Frankrijk komen ze voor, onder meer in de Haute-Marne waar ze tussen oktober en januari groeien. Restaurants verwerken de truffel in gerechten – zelf toetjes – en enkele, waaronder Grand Hotel Terminus Reine in Chaumont en Auberge des Moissons bieden truffelzoekweekenden aan.
truffels-zoeken-haute-marne

Logeer waar Napoléon u voor ging

Midden in de burcht van Sedan bevindt zich Hôtellerie Le Château Fort. Men verblijft hier in rustieke kamers die volledig van natuursteen zijn. Voor een ander koninklijk verblijf is het kasteel van Etoges ten zuiden van Epernay ook een optie: het is in de 17de eeuw gebouwd en omringd door slotgrachten. Lodewijk de 14de en Napoléon hebben er gelogeerd. Een nieuwe loot in de lijst van verwenadressen is het enkele jaren geleden geopende Château du Faucon in Donchery op 15 minuten van Charleville-Mezières. Een majestueus onderkomen met 5 kamers in het kasteel en 13 gastenverblijven in de bijgebouwen. Het ligt op een eigen terrein van 28 hectare en zeer geschikt voor paardrijliefhebbers want het beschikt over eigen paardenstallen.

Comments are closed.