Op weg naar vrijheid in de natuur van Dalarna

Zweden: het land van het kamperen zonder restricties. Of je nou hoog in de bergen of langs de weg in het dorp je tent op wilt zetten, het mag overal. Tijdens een reis naar Dalarna – de regio van Zweden die ook makkelijk te bereiken is via Noorwegen – gaat contributor Renate Rigters op zoek naar de mooiste kampeerplek.

kampdalarna

Hiken in Dalarna

Dalarna biedt vrij makkelijke looproutes. Er zijn geen ontzettend hoge bergen en na een paar kilometer lopen vanaf je hotel sta je al in de wildernis. “Je kunt zelfs wolven spotten tijdens een korte hike!” vertelt gids Peter Karlsson van Peakpoints erg enthousiast. Peter en zijn vrouw begeleiden al jaren avontuurlijke wandeltochten door de prachtige Zweedse bergen en vertellen daarbij veel over de natuurverschijnselen. Er zijn trails uitgezet voor hikers, maar je kan ook mee met een sledehondentrip als je liever in de wintermaanden Zweden wilt verkennen.

Kampeer benodigdheden in Zweden

Kampeerspullen die je nodig hebt tijdens een hike met overnachting

Een mooi avontuur voor de beginner

Een hikingtrip kan voor iedereen leuk zijn, maar vaak lijkt iets al gauw te avontuurlijk wanneer je zonder kampeerervaring de mooie en vooral extreme foto’s van Scandinavië bekijkt. Zweden daarentegen is een prachtig land voor de beginnende kampeerder met bergen in Dalarna tot maar 1000 meter hoog. De mist die je ‘s ochtends vanuit je bedje in het hotel ziet is vroeg in de morgen al weer weggetrokken, en zodra je eenmaal de backpack op je rug hebt zitten en begint te lopen is jouw eerste echte avontuur begonnen.

zwedendalarna

Met een slaapzak, tent, slaapmatje, kookspullen, eten, lampjes, kleding en kampeergas in je rugzak loop je vanaf het hotel over een aangelegd hiking pad, maar dat pad is natuurlijk niet overal aangelegd. De echte Zweedse hiking trails beginnen zich nu te vormen. Grote stenen met groen mos vormen een pad en de wilde blauwe bessen langs het paadje beginnen er steeds beter uit te zien – en inderdaad, wat zijn ze lekker! Na een aantal keer pauzeren tijdens het hiken realiseer je jezelf dat je al vrij ver weg bent van je comfortabele bedje en het hotel. Je loopt in het midden van de echte Zweedse natuur, wat een heerlijk gevoel geeft dat!

blauwebessen

Kum ba ya

“Dit is een prachtige plek, hier slapen we vanavond” zegt Peter. Terwijl je uitvogelt hoe je de tent op kan gaan zetten hoor je een stromend beekje en zie je de zon steeds verder zakken achter de horizon. ”

De mannen mogen links van het beekje territorium afbakenen en de vrouwen krijgen de rechterkant

vertelt Peter’s vrouw. De pannetjes worden op het kooksetje geplaatst en er wordt water uit het beekje gehaald. De gaslampjes gaan langzaamaan ook branden en de hele kampeergroep gaat gezellig samen zitten om zich te beseffen dat ze zich nu moeten vermaken zonder televisie. De “Kum ba yah” liedjes komen natuurlijk al snel tevoorschijn en het echt genieten van de natuur en het weg zijn van de drukte mag beginnen!

kampeer eten

Een dergelijke kampeerbeleving kost je ongeveer €100, maar dan hoef je geen tent of slaapzak mee te nemen. Best een goede prijs, want je hoeft eigenlijk alleen maar je eigen kleding en wat toiletartikelen mee te nemen, bijna al het andere regelen Peter en zijn vrouw voor je.

kampvuur

Zweedse beren zoeken

In september wordt er op elanden gejaagd en daardoor blijven de beren wat meer uit de buurt, maar ze zijn zeker aanwezig. Jij ziet de beer niet altijd, maar hij jou wel. Als je graag wilt leren hoe je beren kan vinden kun je een beer excursie gaan ondernemen. Dat kan bij Björn Och Vildmark, de beerexperts van Zweden. Andrea en Gunther kennen elk spoor van een beer en delen hun kennis graag met jou, zodat jij meer te weten kan komen over deze grote knuffeldieren.

Comments are closed.