Indonesië, een culinaire topbestemming

Steeds vaker boeken Nederlanders een culinaire reis naar Indonesië. Niet zo gek, want de Indonesische keuken is met ruim 200 restaurants niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Het kruidige Indonesische rundvleesgerecht Rendang en Nasi Goreng werden door CNN verkozen tot lekkerste gerechten ter wereld. En of je nu naar Sulawesi, Sumatra, Bali of Java gaat: op elk Indonesisch eiland ontdek je culinaire schatten. Een culinaire reis door de Gordel van Smaragd is de ideale manier om te proeven van ‘s werelds meest veelzijdige keuken.
indonesie-koken-ingredienten-boot

Op reis door de Indonesische keuken

Of men nu door de weelderige rijstvelden op Bali wandelt, van een vers gevangen vis geniet op de Soenda-eilanden, of ogen en oren tekort komt bij de drijvende markten van Kalimantan; Indonesië heeft alles om de reuk en smaakpapillen te prikkelen. “Door de keuken leer je het land kennen”, zeiden de beroemde Franse tweeling Pourcel al eens. Het is dus niet verwonderlijk dat er steeds meer mensen op een culinaire reis door Indonesië gaan. Met meer dan 17.000 eilanden is de Indonesische keuken net zo veelzijdig als het eilandenrijk zelf. De Indonesische gerechten zijn door de eeuwen heen beïnvloed door de Indiase, Arabische, Chinese en Nederlandse keukens. De meest bekende keukens zijn die van West-Sumatra, West-Java en West-Sulawesi.

Indonesische restaurants alom vertegenwoordigd

Het is geen geheim dat Nederlanders bekend zijn met de verrukkelijke Indonesische kookkunsten. Met ruim 200 restaurants is de Indonesische keuken alom vertegenwoordigd. Voor voortreffelijk Indonesisch tafelen hoef je niet eens ons land uit. Op restaurantvergelijkingssite Iens.nl werd restaurant Bali Baru uit Roosendaal door gasten uitgeroepen tot beste Indonesische restaurant van Nederland.

Indonesische kookkunsten

Rendang is een stoofgerecht van rundvlees gemarineerd in kokosnotenolie, citroengras, knoflook, chili pepers en specerijen, zoals gember en kurkuma. Het van oorsprong West-Sumatraanse gerecht wordt traditioneel opgediend ter gelegenheid van een huwelijk of religieus feesten opgediend. CNN omschreef het gerecht als ‘de malse smaak van goedheid’ en bekroonde Rendang tot lekkerste gerecht ter wereld. Op nummer twee in de prestigieuze top 50 van lekkerste gerechten ter wereld staat een andere Indonesische klassieker: Nasi Goreng. De gebakken rijst wordt door velen gezien als het nationale gerecht van Indonesië. Nasi Goreng met gebakken vis (ikan asin) is één van de meest bekende varianten in Indonesië.

Comments are closed.