Nieuwe directeur Frans Hals Museum Haarlem

Ann Demeester is per 1 februari 2014 benoemd als directeur van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. De raad van toezicht van beide musea is bijzonder verheugd met de aanstelling. Voorzitter Joep Brentjens: “Het is niet eenvoudig een opvolger te vinden voor Karel Schampers die beide musea nu al dertien jaar succesvol leidt. Ann Demeester heeft de ervaring, de visie en het enthousiasme die voor deze functie noodzakelijk zijn.”
frans-hals-museum-haarlem-1

Appel arts centre

Ann Demeester is momenteel algemeen directeur van de Appel arts centre, het internationaal instituut voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Sinds haar komst in 2006 is de Appel verder uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend centrum met twee opleidingen, het Curatorial Programme en het Gallerist Programme. De heropening van het kunstcentrum in een nieuw pand werd in 2012 succesvol afgerond.

Van 2003 tot 2006 gaf zij leiding aan de presentatieruimte W139 in Amsterdam. Daarvoor was Demeester curator en rechterhand van directeur Jan Hoet bij MARTa Herford, museum voor hedendaagse kunst in het Duitse Herford en werkzaam als assistent-curator in het museum SMAK in Gent. Ann Demeester heeft Literatuur en Linguistiek (Germaanse Filologie) gestudeerd aan de RU Gent.

Daarnaast vervulde Ann Demeester tal van nevenfuncties. Zo werd zij in 2009 benoemd tot Intendant Kunst en Stedelijke Ontwikkeling bij de Gemeente Amsterdam. In datzelfde jaar was zij curator van de Baltic Triennial in Vilnius en in 2003 co-curator van de Biënnale van Tirana. Daarnaast is zij onder andere columnist voor Volkskrant Magazine, bestuurslid van Kunsten 92, gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam en co-presentator van het AVRO-televisieprogramma 4Art.

De huidige directeur Karel Schampers ziet in Ann Demeester een geschikte opvolger: “Ann haar expertisegebied is de hedendaagse kunst, maar haar interessegebied is breed. Ik acht haar zeer goed in staat om oude en nieuwe kunst samen te brengen zoals het museum dat al jaren doet. Maar dan op haar eigen manier, in een nieuwe verschijningsvorm.”

Comments are closed.