Nieuwe Orang-oetan wangplaatman Apenheul

Apenheul heeft een nieuwe orang-oetanman ontvangen vanuit de dierentuin van Berlijn. Kevin (31 jaar) is een volledig ontwikkelde kerel: hij heeft karakteristieke wangplaten, lange haren en brede schouders.
kevin-orang-oetan-apenheul

Twee wangplaatmannen in Apenheul

Kevin komt binnen in een groep waar de afgelopen twee jaar toch al veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Na het overlijden van wangplaatman Karl in 2012 heeft orang-oetan man Amos (12 jaar) zich in een jaar tijd ontwikkeld van puber zonder wangplaten naar een volwassen kerel. Met de komst van Kevin zijn er nu dus twee wangplaatmannen in Apenheul. Een bijzonder fenomeen, dat in niet veel dierentuinen te aanschouwen is.

Fokprogramma

De komst van Kevin naar Apenheul in Apeldoorn is een aanbeveling van het Europese fokprogramma voor orang-oetans. Kevin heeft zich nog niet eerder succesvol voortgeplant en is daarom erg interessant voor het fokprogramma. Mede dankzij dieren als Kevin wordt de genetische diversiteit van orang-oetans in dierentuinen hoog gehouden.

Ook voor Kevin zelf is de verhuizing goed nieuws. In de dierentuin van Berlijn zat hij helemaal alleen en dat is niet bevorderlijk voor het welzijn van deze sociale dieren. Apenheul heeft een groot en zeer flexibel orang-oetan gebouw waardoor het mogelijk is om twee wangplaatmannen met een behoorlijk aantal vrouwtjes en jonge dieren goed te huisvesten, zowel binnen als buiten.

Keuze voor Sandy

De komst van Kevin biedt Apenheul goede hoop dat orang-oetan Sandy zwanger zal worden. Haar kinderen zijn oud genoeg om op eigen benen te staan. Ze kan dus weer zwanger worden. En hoewel Amos en Sandy het erg goed met elkaar kunnen vinden, blijft de Clear Blue test een negatief resultaat uitwijzen. Wellicht heeft Sandy met Kevin meer geluk.

De eerste tijd

Apenheul laat Kevin rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving en verzorgers. Hij is de komende tijd al wel te zien voor bezoekers in het binnenverblijf. In een rustig tempo zullen de dierverzorgers hem laten wennen aan de verschillende orang-oetans. We verwachten dat het nog zeker een week zal duren voor hij naar buiten gaat. De Apeldoornse buitenlucht zal een nieuwe ervaring zijn voor Kevin, want in Berlijn had hij alleen een binnenverblijf.

Comments are closed.