Zeven eeuwen Den Haag uit Haags Gemeentearchief

Van 20 september t/m 17 november 2013 is de tentoonstelling Om in te lijsten – zeven eeuwen Den Haag uit het Haags Gemeentearchief te bewonderen in het Haags Historisch Museum. Het Haags Gemeentearchief lijst bijzondere stukken uit zijn collecties in en maakt ze daarmee zichtbaar voor een groot publiek. Uitgangspunt van deze tentoonstelling is het oudste stuk uit de collectie; een charter (akte) van 14 juli 1313. Uit alle deelcollecties van het archief worden de oudste en meest bijzondere stukken getoond.
oudste-stuk-haag-gemeentearchief

700 Jaar oud

Het oudste geschreven stuk dat bewaard is gebleven is 700 jaar oud. Het is een charter (akte) van 14 juli 1313, opgesteld in opdracht van graaf Willem III van Holland, die handelt over de erfpacht in Den Haag en omstreken (toen nog het ambacht van Die Haghe geheten). Met dit oudste stuk als vertrekpunt is gekeken naar de oudste en meest bijzondere stukken uit alle deelcollecties. In de tentoonstelling ziet de bezoeker onder andere de oudste plattegrond, de oudste prent, de eerste foto’s en een heel vroeg affiche. Vervolgens worden in verschillende thema’s collectieonderdelen nader uitgelicht. Deze tentoonstelling vormt een mooie aanvulling op de vaste presentatie van het Haags Historisch Museum.

Archiefstuk van het jaar

Nederlandse archiefinstellingen gaan in de Maand van de Geschiedenis, oktober 2013, op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. Deze verkiezing van het ’Stuk van het Jaar’ geeft een idee welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden. In september kunnen de bezoekers van de tentoonstelling ‘Om in te lijsten’ stemmen op het stuk van het jaar van het Haags gemeentearchief. Het gekozen stuk zal worden ingezonden naar de landelijke verkiezing.

Comments are closed.