Open Monumentendagen op Paleis Het Loo

Speciaal ter gelegenheid van de Open Monumentendagen stelt Paleis Het Loo op zaterdag 14 en zondag 15 september aanstaande enkele zalen open die normaal gesloten zijn voor publiek, de zogenaamde ‘Kunstzaal’ en ‘Rookzaal’. Gratis openstelling.

Oostelijke zijvleugel

In de oostelijke zijvleugel van Paleis Het Loo had koning Lodewijk Napoleon in 1806-1810 een Koninklijke schouwburgzaal gebouwd. Koning Willem III liet aan de tuinzijde hiervan een schouwburgfoyer bouwen en richtte deze in met een verzameling beelden en schilderijen van eigentijdse kunstenaars. De zaal, die de ‘Kunstzaal’ zou gaan heten, werd in 1875 door de Arnhemse architect L.H. Eberson gebouwd. De door Johannes Stortenbeker geschilderde voorstellingen tonen beroemde Hollandse kunstenaars uit de 16de-18de eeuw, zoals Rembrandt, Jan Steen en bouwmeester Jacob van Campen. Op tien medaillons zijn schilders uit de 19de eeuw weergegeven, zoals Pieneman en Rochussen, en werden ook dichters en componisten vereeuwigd. De Kunstzaal wordt tegenwoordig gebruikt als ontvangstzaal, de schouwburgzaal bestaat niet meer als zodanig.

Aangrenzend kan men de ‘Rookzaal’ bezichtigen. Dit oorspronkelijke decormagazijn van de schouwburg werd in de tijd van prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, omgevormd tot ‘Rook- en Biljartzaal’. De zaal is opgesierd met 19de-eeuwse schilderijen, buffetkasten en fraaie marmeren borstbeelden en doet tegenwoordig dienst als ruimte voor vergaderingen en ontvangsten.


De Kunstzaal en Rookzaal zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september 2013 van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen. Entree via de ingang in de Oostelijke vleugel van het paleis. Voor bezichtiging van de rest van het paleis en de tuinen in Apeldoorn gelden reguliere entreetarieven.


Comments are closed.