Pelgrims trekken massaal door het Spaanse Navarra

De eeuwenoude pelgrimsroute vanuit Navarra naar Santiago de Compostela trekt jaarlijks tienduizenden pelgrims. De zomermaanden zijn ideaal voor een spirituele tocht door het natuurrijke Navarra. Wat deze tocht bijzonder maakt zijn de cultuurrijke achtergronden, groene berglandschappen en imponerende valleien. De historische route wordt afgelegd door pelgrims afkomstig uit de hele wereld. De wereldberoemde pelgrimsroute begint in Navarra en loopt via de Pyreneeën naar Santiago de Compostela.
navara-pamplona-santiago

St. Jacobsroute

De befaamde Franse route, beter bekend als de Camino Frances, is een spirituele tocht naar het graf van de Apostel Jacobus in het Spaanse Santiago de Compostela. De St. Jacobsroute ontleend zijn naam aan de Apostel Jacobus. De indrukwekkende St. Jacobsroute brengt wandelaars langs talrijke graven van heiligen en immens groene berglandschappen. De spectaculaire pelgrimsroute is uitgeroepen tot cultureel erfgoed door UNESCO tot in 1993. De St. Jacobs route begint in Navarra en loopt via de bergachtige Pyreneeën door Orreaga/Roncevalles. De paden lopen kriskras door de groene valleien en leiden wandelaars door pittoreske dorpjes, brede rivieren, middeleeuwse kapellen, en langs vele historische monumenten. St. Jacobsschelpen wijzen wandelaars de weg richting het bedevaartsoord in Santiago de Compostela, waar de Apostel Jacobus begraven ligt.

Opmerkelijke stijging aantal pelgrims

Het ontbreekt de St. Jacobsroute niet aan bekendheid. De route heeft veel aandacht gekregen door de boeken van de Duitse schrijver Hape Kerkeling en de Zuid-Koreaanse schrijver Kim Hyu Sun hebben steeds meer mensen de weg naar Navarra weten te vinden. Ook de Amerikaanse film ‘The way’ met acteur Martin Sheen heeft vele pelgrims geïnspireerd. Gedurende de zomermaanden openden 37 kerken en monumenten hun deuren om het grote aantal bezoekers te verwelkomen. Maar liefst 17,983 pelgrims liepen de route. Dat zijn er 2,380 meer ten opzichte van het voorgaande jaar. Onder de buitenlanders zijn het vooral de Duitsers, Fransen en Italianen die de wandelroute afleggen. Opmerkelijk feitje: de route trekt zelfs bezoekers uit Bosnië, Iran en Pakistan.

Comments are closed.