Jordanië start megaproject ecotoerisme

Het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië is gestart met de eerste fase van een groot ecotoerisme project. Het zogenaamde ‘econetwerk’ bestaat uit 22 toeristenkampen, verbonden aan drie gebieden: Shammakh bij Shawbak, Umm al-Amad bij Finan en Dana natuurreservaat. Het megaproject genereert minimaal 488 arbeidsplaatsen. De nadruk ligt op de ontwikkeling van cultureel bewustzijn en respect voor de natuur. Toeristen én locals kunnen er overnachten en leren over de bijzondere Jordaanse natuur.
jordanie-ecoproject

Drie ecokampen in Petra

De eerste drie ecokampen worden opgezet in de Petra-regio. “Het project is een waardevolle aanvulling op de huidige toeristische faciliteiten. Het eco-netwerk moet toeristen aanmoedigen een langere periode te blijven en niet alleen Petra te ervaren, maar ook de wonderen van de natuur. De kampen passen in de omgeving, hebben minimale invloed op de natuur en respect voor de biodiversiteit van het gebied”, aldus Muhammad Abu al-Ghanam, voorzitter van de raad van commissarissen van ‘Petra Development’ en de ‘Tourism Region Authority’.

Duidelijke principes: ecotoerisme

Jordanië is altijd trots geweest op haar natuurlijke en culturele schatten. Een bezit dat beschermd wordt en gekoesterd. De keuze voor ontwikkeling van het ecotoerisme is dan ook gebaseerd op duidelijke principes: natuurbehoud en ondersteunen en stimuleren van lokale gemeenschappen. Het econetwerk is een nieuw, gediversifieerd toeristisch product op regionaal niveau en gebaseerd op een high-end luxe ecotoerismenetwerk.

Voordeel voor lokale communities

Ecotoerisme heeft directe voordelen voor het behoud en empowerment van lokale gemeenschappen. Elk kamp is goed voor 22 arbeidsplaatsen. Daarnaast worden lokale communities opgeleid. Te beginnen met de dorpjes Amaiin op Baidha en Rajif, waar souvenirs worden gemaakt onder de merknaam: ‘Made in Petra’. Het project verbetert de werkgelegenheid voor vrouwen.

Vind voordelige vluchten naar Jordanië met Skyscanner

Comments are closed.