Fietsroute weer in oude luister hersteld

Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) heeft een geheel nieuwe versie van de succesvolle fietsroute Royaal Rhedenroute op de markt gebracht. Een mooie combinatie nu het fraaie beeld ‘Koningin op de fiets’ weer op de Posbank is herplaatst. De fietsroute is 53 kilometer lang en voert langs de vele royale buitens in de gemeente Rheden. De route is aantrekkelijk door zijn grote variatie in landschap en de vele fraaie landhuizen onderweg. Van de route is zowel een gedrukte routefolder uitgebracht als ook een digitale versie, te downloaden op www.lekkerfietsen.nl. De routefolder is voor € 1,50 te koop bij VVV en ondernemers rond Rheden.
royaal-rheden

Koningin op de fiets

Op 19 juli is het bronzen beeld ‘Koningin op de fiets’ beveiligd en verzekerd teruggeplaatst op het oude vertrouwde plekje op De Posbank. Om 11.00 uur is het door wethouder Hans Elsenaar onthuld. ‘Koningin op de fiets’ werd na de bronsdiefstallen van de beelden ‘Paard’ en ‘Echtpaar Carmiggelt’ uit voorzorg, samen met twaalf andere kwetsbare beelden, weggehaald om te worden beveiligd en verzekerd. Dat is nu gebeurd. ‘Koningin op de fiets’ is gemaakt door kunstenares Daphné du Barry en werd in 2000 op het terrein van Natuurmonumenten geplaatst op de Posbank, maar is eigendom van de gemeente. Het beeld ‘Koningin op de fiets’ werd in 2011 gestolen door leden van oudejaarsvereniging Vesuvius uit het Friese Elsloo. Zij namen het beeld vlak voor de jaarwisseling mee vanaf de Posbank. Het ging om een oudejaarsstunt. Ze hadden er een bordje neergezet met de tekst “Ik ben uit fietsen, tot na de oliebollen”.


Royaal


De Royaal Rhedenroute heeft zijn naam gekregen door de vele royale buitens waar de fietsroute langs voert. Deze buitenplaatsen zijn in het verleden door welgestelde adel aangelegd. Minstens zo royaal is de hoeveelheid andere bezienswaardigheden langs de route: oude kerken, een prachtig stuk van de rivier de IJssel, de Gazelle-fabriek in Dieren en één van de mooiste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park Veluwezoom met veel kansen om wild te zien. Gelet op de lengte, het pittige klimwerk en de vele bezienswaardigheden leent deze route zich voor een volledig dagprogramma. Voor de minder geoefende fietser is het rijden van de route per elektrische fiets een goed alternatief. 


Bewegwijzering

De route van ca. 53 kilometer is volledig bewegwijzerd aan de hand van zeshoekige groene ANWB-bordjes. Voor diegene die de volledige route te lang vindt, is ook een mogelijke routeverkorting aangegeven. Bovendien kunnen aan de hand van de bekende fietsknooppunten eigen aanpassingen in de route worden gemaakt. Het voorgestelde startpunt is het Veluwetransferium Posbank maar omdat de tocht rondgaand is, is start ook op ieder ander punt van de route mogelijk.

Comments are closed.