Bezienswaardige Chinese festivals Hongkong

Tradities in ere houden is Chinezen niet vreemd. Hoewel veel bezoekers Hongkong als een bestemming met een duidelijke Westerse cultuur ervaren, schuilt er achter de indrukwekkende façade van wolkenkrabbers een Chinese levenswijze met veel lokale gebruiken en gewoonten. Hieronder een bloemlezing van typische Chinese festivals die voor buitenlandse toeristen de moeite waar zijn om te ervaren. Voor een overzicht en toelichting van alle evenementen en festivals, ga naar www.discoverhongkong.com/nl.

Het Mid Autumn Festival – 19 september 2013 (8 september 2014)

Een festival om de goden te bedanken voor een goede oogst – het dateert terug tot de vroege Han dynastie en vindt altijd plaats op de 15e dag van de achtste maand van de Chinese kalender wanneer het volle maan is, daarom wordt het ook wel maanfeest genoemd. Vandaag de dag wordt het festival gekaraktiseerd door de vele rode en gele papieren lantaarns die de stad sieren – ga vooral ook naar Victoria Peak en het eten van zogenaamde ‘mooncakes’, vierkante koeken met verschillende vullingen zoals lotuszaadpasta en een Chinese karakter op de bovenkant.

New Year’s Count Down – 31 december 2013

Nee, het is weliswaar geen typisch Chinees festival maar het mag in dit evenementen-overzicht niet ontbreken. Zonder twijfel een van de spectaculairste Nieuwjaars vuurwerken vindt ieder jaar plaats in Hongkong. Het is verboden om zelf vuurwerk af te steken maar dat is geen straf want de regering zorgt ieder jaar voor een ongekend vuurwerkspektakel.

Draak met wierrookstokjes

Draak met wierrookstokjes

Chinees Nieuwjaar – 31 januari 2014

Ze vieren er tweemaal Oud en Nieuw – het Westerse en het Chinese Nieuwjaar en deze laatste valt ieder jaar op een andere datum in januari of februari. De plek om naar toe te gaan is Tsim Tsa Tsui want daar vindt ieder jaar een indrukwekkende en kleurrijke parade plaats en het is een goede locatie om het ongeëvenaarde vuurwerk te bekijken.

Lente lantaarn festival – 14 februari 2014

Thuis, in restaurants en tempels, in parken en op straat – overal zie je papieren lantaarns hangen. Het wordt ook wel het Yuanxiao festival genoemd omdat die dag traditioneel ook ‘yuanxiao’ – rijstballetjes met een zoete of hartige vulling – gegeten worden. Leuk detail: aan de lantaarns worden vaak puzzels en raadsel opgehangen die voorbijgangers kunnen raden.

Tin Hau festival – 22 april 2014

Een zeer kleurrijk festival waarbij ieder jaar Tin Hau – de God van vissers en beschermheiligen van zeelieden – geëerd wordt. Veel mensen gaan naar een van de 70 tempels die een link met Tin Hau hebben – zo is Shap Pat Heung in Yuen Long een goede plek om de festiviteiten te bekijken of ga bijvoorbeeld naar Joss House Bay in Sai Kung om een parade van feestelijk opgetuigde boten te bekijken die naar de Tin Hau tempel varen – de tempel hier is de oudste in Hongkong. Ook worden er lion dances uitgevoerd en veel wierook gebrand.

Bun Festival

Cheung Chau Bun Festival

Cheung Chau Bun festival – 3 t/m 7 mei 2014

Het Cheung Chau Bun Festival is een kleurrijk en levendige evenement dat plaats vindt op het eiland Cheung Chau, waar handgemaakte broodjes worden aangeboden aan de zee God, Pak Tai, om hem te bedanken voor het beschermen van het eiland en te weren van de boze geesten. Op het plein voor de Pak Kai tempel verrijzen bamboestellages in een pyramidevorm met daarop honderden ‘buns’ (broodjes met lotuszaadpasta). Aan het eind van het festival beklimt en deze stellages om zoveel mogelijk broodjes te scoren. Leuk onderdeel is de parade door de straten van Cheung Chau met verklede kinderen die op stokken gedragen worden waardoor het lijkt alsof zij zweven. Vanaf Hong Kong Island zijn er directe bootverbindingen naar Cheung Chau.

Birthday of Buddha festival – 6 mei 2014

De geboortedag van Boeddha – grondlegger van the Boeddhisme – is een spirituele viering in Hongkong. Legende wil dat negen draken bij de geboorte van baby Boeddha water over hem gooiden om zijn ziel te reinigen. Nu bezoekt men op deze dag Boeddhistische tempels in Hongkong waar kleine Boeddha beelden in water gewassen worden. De grootste ceremonie vindt plaats in de Po Lin klooster tegenover het megagrote Big Buddha beeld op Lantau eiland.

Drakenbootraces

Drakenbootraces

Hong Kong Dragon Boat Carnival – 2 juni 2014

Inmiddels een van de toppers in de evenementenjaarkalender. De oorsprong van dit festival is een droevige gebeurtenis 2000 jaar geleden. Qu Yuan, een staatsman, verdronk zichzelf in de Mi Lo rivier als een uiting van protest tegen de corrupte regering. Omstanders snelden naar hem toe in hun boten maar waren te laat. Ze sloegen op drums en gooiden eten in het water om de vissen van zijn lichaam vandaan te houden. Nu is het vooral een spannend evenement geworden. Afgelopen jaar namen 180 teams uit de hele wereld deel aan de races in Victoria Harbour. Drie dagen lang roeien de teams onder trommelgeroffel in speciale 10-meter lange en met drakenkoppen versierde boten tegen elkaar. Ook in Stanley en Aberdeen zijn drakenbootraces te zien. Ook zijn er wedstrijden in badkuipen en fancy dress. Een leuk uitstapje is een bezoek aan het oude vissersdorp Tai O op Lantau eiland: tijdens een drakenbootparade langs de huizen die op palen gebouwd zijn worden beelden van goden naar tempels gevaren en steken inwoners papieren offers aan.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Hongkong

 

Reviews lezen over Hongkong

Meer informatie over Hongkong vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Hongkong. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Hongkong met Skyscanner

Kaart van Hongkong

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.