Tour de Manche: nieuwe fietsroute langs Kanaal

Op zaterdag 22 juni jl. is de nieuwe fietsroute Tour de Manche officieel geopend. De Tour de Manche is een 1200 km lange fietsroute rondom het Kanaal die Zuidwestelijke Engelse fietspaden verbind met de kust van Bretagne en de binnenlanden van Normandië. De route loopt in Frankrijk van Roscoff (Bretagne) tot Cherbourg (Normandië) en in Engeland van Poole (Dorset County) tot Plymouth (Devon County). Beide overtochten worden verzorgd door Brittany Ferries, één van de partners van het overkoepelende project CYCLE WEST.

Nieuwe fietsroute

Nieuwe fietsroute Tour de Manche

CYCLE WEST

De Tour de Manche is één van de drie routes die in de afgelopen drie jaar is ontwikkeld door CYCLE WEST. De andere twee routes zijn de Vélodyssée, van Ifracombe tot Hendaye, en de Petit Tour de Manche; de verkorte versie van de Tour de Manche. Europese fondsen hebben de totstandkoming van deze routes mogelijk gemaakt, met als doel fietstoerisme als een duurzame vorm van toerisme te bevorderen.

Tour de Manche

De Tour de Manche loopt voornamelijk over rustige wegen en is in behapbare etappes onderverdeeld, zodat de route ook toegankelijk is voor minder gevorderde fietsers. Al fietsend komt men langs de mooiste plekjes van Engeland, zoals de haven van Poole, de Jurassic Coast (onderdeel van UNESCO), de ruines van het Corfe Castle en langs de voormalige spoorlijn die over imponerende viaducten en door het Dartmoor National Park leidt. Voordat de overtocht bij Plymouth in zicht komt, staat de Plym Bridge de fietser op te wachten. Deze brug geeft uitzicht over een vallei waar in de lente een deken van primula’s, boshyacinten en wilde knoflook groeit.

Eenmaal in Bretagne aangekomen gaat de route verder in Roscoff, een cultureel stadje met karakter en aan het begin van de prachtige baai van Morlaix. De route loopt vervolgens door Morlaix, langs het imposante château de Taureau, de Roze Granietkust, vissersdorpjes als Paimpol, het uitzichtpunt Cap Fréhel en het nabijliggende fort La Latte, het middeleeuwse stadje Dinan met haar imposante uitkijk over de Rance en de piratenstad Saint Malo.

Fietsend langs de Mont Saint Michel en haar baai komt men vervolgens in Normandië langs de watervallen bij Mortain, het regionale natuurpark Cotentin en de moerassen van Bessin en buigt de route na St-Lô af naar het westen, terwijl men in het oosten de D-Day stranden aan zich voorbij laat gaan. Cherbourg vormt met haar weelderige en historische centrum het einde van deze 1200 kilometer prachtige route.

Petit Tour de Manche

Wie de Tour de Manche te lang vindt kan kiezen voor een short-cut, door niet in Plymouth de oversteek te maken, maar in Weymouth al de boot te nemen naar de Bretonse stad Saint Malo. Voor de volledige route stopt men op het Kanaaleiland Jersey om hier 11,2 kilometer over ‘groene paden’ te fietsen. De Petit Tour de Manche is 440 km lang.

Kijk voor meer informatie op: www.tourdemanche.com

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Frankrijk

 

Reviews lezen over Frankrijk

Meer informatie over Frankrijk vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Frankrijk. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Frankrijk met Skyscanner

Kaart van Frankrijk

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.