Denemarken viert ‘Jaar van de Vikingen’

Dit jaar is het duizend jaar geleden dat de Deense Vikingkoning Svend Gaffelbaard de macht in Engeland in handen kreeg. Op 22 juni opent daarom de grote, internationale expositie VIKING in het National Museum in Kopenhagen, die tot 17 november te zien zal zijn en daarna zal doorreizen naar Londen en Berlijn.

viking7

In het kader van het Jaar van de Vikingen is tevens een Vikingpas gelanceerd, die korting geeft bij elf Vikingattracties in Oost-Denemarken, niet ver van hoofdstad Kopenhagen. Maar ook in de rest van het Deense eilandenrijk wordt aandacht besteed aan het stormachtige Vikingtijdperk, van ongeveer eind 8ste tot begin 11e eeuw, door middel van speciale markten, openluchtvoorstellingen, tentoonstellingen en andere activiteiten.

VIKING: internationale expositie in Kopenhagen rond grootste Vikingschip ooit gevonden

Op 22 juni a.s. opent de expositie VIKING in het National Museum in Kopenhagen. Het wordt de grootste internationale expositie over de Vikingen die het vooraanstaande museum in twintig jaar heeft gehouden en die te zien zal zijn tot 17 november.

De tentoonstelling wordt opgebouwd rond het wrak van het grootste Vikingschip dat ooit is gevonden, de Roskilde 6. Het 37 meter lange oorlogsschip kon honderd gewapende mannen vervoeren. Het is de eerste keer dat het (ten dele gereconstrueerde) schip voor het publiek te zien is. Er zullen op de expositie VIKING ook vondsten uit twaalf Europese landen te zien zijn, waaronder tal van nog nooit vertoonde voorwerpen.
 De spectaculaire tentoonstelling, die te zien zal zijn in de meer dan 1000 m² grote Egmonthal van het museum, zal de Vikingen onder meer tonen als strijders en veroveraars, maar ook als handelaars en cultuurdragers. Daarmee hoopt het museum een gevarieerder beeld van de Vikingen te kunnen laten zien dan dat tot nu toe is getoond. 
De bijzondere tentoonstelling is tot stand gekomen door samenwerking van het National Museum met het British Museum in Londen en het Museum für Vor- und Frühgeschichte in Berlijn. De expositie zal in 2014 in Londen en in 2015 in Berlijn te zien zijn.


Vikingpas: vanaf 25% gezinskorting op Vikingactiviteiten in Oost-Denemarken

In het kader van het Vikingjaar is een kortingspas gelanceerd voor verschillende Vikingmusea en -attracties in Oost-Denemarken, voornamelijk op het eiland Seeland waar ook hoofdstad Kopenhagen ligt. De pas is gratis en geldig bij elf Viking-attracties in 2013 en 2014. Het voordeel varieert van 25% korting op een Middeleeuws maal of Vikingtour tot 50% korting op de entree van een museum. De Vikingpas krijgt men toegestuurd na boeking van een 12-daagse Viking-rondreis bij Pharos Reizen of na reservering van een vakantiehuis in Oost-Denemarken, Noord-Seeland of op het eiland Funen bij Denemarken-vakantiespecialist DFB.

viking2

Vikingspel en -markt in Frederikssund

De jaarlijkse Vikingspelen en de grote Vikingmarkt in Frederikssund aan de Isefjord in het noordwesten van het Deense eiland Seeland zijn spraakmakende evenementen. Het spel wordt elk jaar opgevoerd in het speciale openlucht-Vikingtheater. Aan het spel, telkens een mengsel van Viking-folklore en mythologie, doen zo’n honderd personen mee. De markt is op het schiereilandje Kalvø, vlakbij de stad. De première van het spel, dat twee weken lang wordt opgevoerd, is op 21 juni a.s.

Vikingburcht in Trelleborg

Een zeer interessante plaats om te bezoeken voor iedereen die in de Vikingen is geïnteresseerd is de meer dan duizend jaar oude burcht van Vikingkoning Harald Blauwtand in Trelleborg nabij de Deense stad Slagelse op West-Seeland. Er hoort een museum bij, waar vondsten van opgravingen zijn te zien en activiteiten worden georganiseerd zoals ‘Viking voor één dag’. Elk jaar is er in het laatste weekend van week 28 en de hele week 29 (medio juli 2013) een Vikingmarkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

’Parade’ van Vikingschepen in Roskilde

De Deense stad Roskilde, ten westen van Kopenhagen op het eiland Seeland, is net als Ribe in Jutland een van de belangrijkste plekken als het om Vikingvondsten gaat. Uit de nabijgelegen fjord werd in het midden van de vorige eeuw een aantal redelijk gave Vikingschepen geborgen. Deze ‘paraderen’ nu in de grote hal van het Vikingschepenmuseum. Dit museum bezit ook vele zorgvuldig gebouwde replica’s waarop gasten in de zomer kunnen meevaren en is inmiddels een waar kenniscentrum op het gebied van scheepvaart in de oudheid.

Ribe VikingeCenter, rijke bron van inspiratie met jaarlijks grote Vikingmarkt

Een belangrijke plek om kennis te vergaren over de Vikingtijd is het Ribe VikingeCenter, nabij Ribe, het oudste stadje van Denemarken aan de zuidwestkust van Jutland. Er zijn daar tal van gebouwen uit de Vikingtijd nauwgezet nagebouwd en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd die een relatie hebben met deze periode. Faam heeft het centrum als organisator van een grote markt volgens de Vikingtradities, jaarlijks in de Nederlandse meivakantie. Van 1 t/m 14 juli a.s. zijn er in het centrum allerhande interessante Vikingspelen, waaraan zowel volwassenen als kinderen kunnen meedoen. Tot medio oktober zijn er activiteiten.

viking8

Ribes Vikinger, beeld van een echte Vikingstad

In Ribe, het oudste stadje van Denemarken (en voormalige hoofdstad), kan de bezoeker een goed beeld krijgen van een Vikingnederzetting. Het museum Ribes Vikinger heeft een grote collectie in huis over deze ooit grootste stad van Noord-Europa, waar de Vikingen lange tijd hun zwaarbewapende hoofdkwartier hadden.

Jels Vikingespil, een lange traditie

Al een lange reeks van jaren wordt elke zomer in Jels, niet ver van de Deense stad Kolding aan de gelijknamige fjord in het zuidoosten van Jutland, een Vikingspel opgevoerd door vrijwilligers uit de lokale bevolking. De spectaculaire optredens trekken duizenden bezoekers, die na afloop terecht kunnen in Valhal, een gemeenschapshuis in Vikingstijl. Dit jaar wordt het spel ‘De weg naar Wijnland’ opgevoerd. Optredens van 5 t/m 21 juli (met uitzondering van 14 juli).

viking

Jelling, centrum van Vikingkoning Gorm

In het plaatsje Jelling in het midden van Jutland staat het fraaie expositiecentrum Kongernes Jelling, waar de geschiedenis van de Vikingen mooi in beeld is gebracht. Jelling, even ten noordwesten van de Deense stad Vejle, geldt als wieg van de huidige Deense monarchie. Hier staan enorme runenstenen ter ere van Vikingkoning Gorm de Oude (overleden in 958) en zijn vrouw Thyra, opgericht door hun zoon Harald Blauwtand (van Bluetooth). Hun stoffelijke resten liggen mogelijk onder het historische kerkje van het dorp. De monumenten behoren tot het UNESCO-Werelderfgoed.

Vikingmarkt bij grafheuvels van Jelling

Het eerste weekend van juli – dit jaar zaterdag 6 en zondag 7 juli – wordt nabij de beroemde grafheuvels (de Højene) van het Deense plaatsje Jelling een Vikingmarkt gehouden. De bijzondere plek zorgt altijd voor een geweldige ambiance. De markt staat bekend om het grote, gevarieerde aanbod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagebouwde Vikinghaven aan Deense westkust

Bork Vikingehavn is een museum nabij de Ringkøbing Fjord aan de westkust van Jutland, dat in de zomer leeft en laat zien hoe Vikingen woonden en werkten in dit gebied. De haven is nagebouwd en ook de gebouwen zijn replica’s. Er zijn onder andere een Vikingboerderij en een smederij te bezoeken. Van tijd tot tijd kunnen bezoekers ook meevaren op nagebouwde Vikingschepen. In augustus is er een Vikingmarkt.

Vikingmuseum in Aarhus

In een kelder onder een bankgebouw in het centrum van de Deense stad Aarhus bevindt zich een klein maar interessant Vikingmuseum. Er liggen vondsten uit de Vikingtijd die archeologen hier rond 1960 hebben gedaan. Aarhus is een belangrijke plaats voor de Vikingen geweest, vooral als handelscentrum. Curieus is een skelet van een man zonder hoofd. Hij was waarschijnlijk een van de oudst bekende slachtoffers van een Deense moordpartij. Deze verzameling hoort bij het Moesgård Museum, in het naburige Højbjerg, dat tot 2014 voor renovatie is gesloten.

viking5

Moesgård Vikingetræf in Midden-Jutland

De oudste Vikingmarkt van Denemarken is die op en rondom het strand van Moesgård ten zuiden van de Deense stad Aarhus aan de oostkust van Midden-Jutland, de Vikingetræf genaamd. Het is niet alleen een markt, maar ook een spektakel, met demonstraties en ‘gevechten’ van authentiek uitziende Vikingen te paard. De markt, georganiseerd door het nabijgelegen Moesgård Museum dat tot 2014 voor een renovatie is gesloten, is elk jaar twee dagen rond St. Olafs Dag (29 juli): dit jaar op 27 en 28 juli.

Amateurs spelen in Vikinghuis

Bij het Deense plaatsje Hobro in Noord-Jutland zijn in 1950 de overblijfselen van de Fyrkat- Vikingnederzetting gevonden, compleet met stevige verdedigingswallen. Vlakbij de vesting wordt elke zomer in een gereconstrueerd Vikinghuis door lokale amateurs een boeiend Vikingspel opgevoerd. Dit jaar is de première op 24 juni. Laatste voorstelling: 8 juni. Fyrkatspillet is het enige Vikingspel op een dergelijke plek.

Vikingmarkt bij Vikingbegraafplaats

In het laatste weekend van juni wordt elk jaar bij de grote Vikingenbegraafplaats van Lindholm Høje, aan de Limfjord bij de Deense stad Aalborg in Noord-Jutland, een grote Vikingmarkt gehouden. Het tweedaagse evenement, dit jaar dus op 29 en 30 juni, is altijd spectaculair met shows en demonstraties. De Vikingbegraafplaats, met graven aangebracht in de vorm van schepen, is een bezienswaardigheid. Vanaf Schiphol is er een rechtstreekse verbinding naar Aalborg (anderhalf uur vliegen met KLM).

viking4

Vikingschip van Ladby wordt nagebouwd

Vrijwilligers zijn momenteel druk in de weer om een getrouwe kopie te bouwen van het Vikingschip waarvan de overblijfselen in 1935 in Ladby bij Kerteminde op het Deense eiland Funen werden gevonden. Het grafschip moet daar rond het jaar 925 zijn neergelegd. Het idee was dat de overleden hoofdman met het schip naar het walhalla zou reizen. Stoffelijke resten van de hoofdman zijn niet gevonden, wel beenderen van honden en paarden die hem blijkbaar moesten begeleiden. De resten van het schip van Ladby en zijn inhoud worden nu bewaard in een bescheiden museumgebouw en trekken jaarlijks talrijke bezoekers. 
De vrijwilligers, die lid zijn van het Ladby Skibslaug (een soort gilde) hopen de kopie van het schip gereed te hebben als later dit jaar de feestelijkheden ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van het stadje Kerteminde van start gaan.

Meer informatie

Meer informatie over de Vikingbezienswaardigheden en -evenementen in Denemarken: www.visitdenmark.nl/vikingen

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Denemarken

 

Reviews lezen over Denemarken

Meer informatie over Denemarken vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Denemarken. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Denemarken met Skyscanner

Kaart van Denemarken

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.