Apenheul krijgt nieuwe zeldzame mensaap

Tussen Keulen en Apeldoorn heeft een bijzonder transport plaatsgevonden. Dierenpark Apenheul ontving woensdagmiddag een nieuwe bonobo uit Zoo Köln. Het vrouwtje Besede (7 jaar) gaat deel uitmaken van de al bestaande groep in Apenheul. Het dierenpark heeft één van de grootste bonobogroepen van Europa en is de enige dierentuin in Nederland met deze zeldzame dieren.

Transport Bonobo Bedese

Transport Bonobo Bedese

De bonobogroep is onderdeel van het fokprogramma voor de 90 bonobo’s die in Europese dierentuinen leven. Door het uitwisselen van dieren binnen Europa, maar ook wereldwijd, zorgen dierentuinen voor het behoud van genetische diversiteit.

Make love, not war

Besede krijgt de tijd om aan haar nieuwe omgeving en dierverzorgers te wennen. Apenheul-dierverzorgster Jacqueline Ruijs:

Als ze haar rust heeft gevonden starten we met de introductie bij de andere bonobo’s. Dat doen we stapje voor stapje.

Hoewel bonobo’s meestal de ‘make love, not war’-tactiek aanhouden, kan een verkeerde aanpak voor ophef zorgen. Zo zegt Ruijs:

Gelukkig hebben we veel ervaring met deze dieren, waardoor een introductie meestal soepel verloopt.

Herenigd

Besede komt in Apenheul een bekende tegen. Zo vertelt Ruijs:

Bonobo Bolombo is twee jaar geleden vanuit de dierentuin van Keulen naar Apenheul verhuisd. Hij heeft daar samen met Besede geleefd en zal haar zeker herkennen. We brengen Besede en Bolombo daarom ook als eerste samen.

De andere bonobo’s worden vervolgens in kleine aantallen aan Besede voorgesteld.

Bijzonder zeldzaam

Er komen maar weinig bonobo’s voor in dierentuinen. De groep in Apeldoorn is dan ook zeer belangrijk voor het Europese én Amerikaanse fokprogramma. Wereldwijd leven er zo’n 180 bonobo’s in dierentuinen, waarvan nu 10 in Apenheul. Het dierenpark werkt actief mee aan het behoud van bonobo-populaties, ook in het wild. Met haar eigen natuurbehoudfonds steunt Apenheul projecten in onder andere D.R. Congo, waar ook bonobo’s leven.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Apeldoorn

 

Reviews lezen over Apeldoorn

Meer informatie over Apeldoorn vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Apeldoorn. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Apeldoorn

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.