Göta-kanaal: de langste boulevard aan het water

Wat de Afsluitdijk is voor Nederland, is het Göta-kanaal voor Zweden: de belangrijkste waterbouwkundige prestatie van vroeger. Het 190 kilometer lange blauwe lint van Zweden is een van de milieuvriendelijkste, toeristische bestemmingen van Scandinavië. 2013 is zelfs uitgeroepen tot het Göta Kanaal-milieujaar.

Göta-kanaal, Zweden

Göta-kanaal, Zweden

Steeds mooier

De toeristische bedrijven langs het ruim 180 jaar oude Göta-kanaal willen de al flink groene omgeving dit jaar nog mooier maken. Van de opbrengst (kanaalbiljet) van iedere plezierboot die door de waterweg gaat, wordt circa 11 euro geschonken aan het planten van nieuwe bomen langs het kanaal. Die vervangen dan de zieke en dode bomen aan ‘s werelds langste boulevard aan het water.

Recreatieve trekpleister

Lange tijd was het Göta-kanaal van essentieel economisch, infrastructureel en strategisch belang voor Zweden. Maar sinds medio 20e eeuw is het vooral een recreatieve trekpleister voor waterfanaten, fietsers en wandelaars. Jaarlijks bezoeken circa 3 miljoen toeristen de waterweg en de leuke bestemmingen op haar oevers. Doordat het kanaal zo uitgestrekt is, kun je volop genieten van rust en ruimte.

Zomerseizoen

Tijdens het zomerseizoen passeren 3.000 plezierboten het Göta-kanaal, dat over het water dé binnendoorweg is tussen Göteborg aan de westkust en Stockholm aan de oostkust. Waar trekpaarden vroeger gingen, liggen nu lange fiets- en wandelpaden met leuke tussenstops onderweg. Wandelaars kunnen gemakkelijk mee met een minicruise op de passagiersschepen van het Göta Kanalbolag.

Anna Meyer woordvoerster van AB Göta Kanalbolag, de uitbater van het kanaal:

Een reis op of langs het Göta-kanaal is op zichzelf al een milieuvriendelijke ervaring. Mooie en schone natuur is immers wat wij onze bezoekers bieden. Dit jaar zetten we nog een stapje extra om het Göta-kanaal helemaal klimaatneutraal te maken.

De door de mens gemaakte delen van het Göta Kanal beslaan 87,3 kilometer, met de hand gegraven door 58.000 Zweedse soldaten onder leiding van ingenieur Baltzar von Platen. De overige 104 kilometer is een natuurlijke waterweg. De bouwers wisten 91,7 meter aan hoogteverschil tussen de Oostzee en het grote meer Vänern te slechten met het aanbrengen van 58 sluizen. Onder meer de sluizen van Berg, slechts 12 kilometer ten noorden van de hippe stad Linköping, zijn erg fraai.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zweden

 

Reviews lezen over Göta-kanaal, Zweden

Meer informatie over Göta-kanaal, Zweden vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Göta-kanaal, Zweden. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Göta-kanaal, Zweden met Skyscanner

Kaart van Göta-kanaal, Zweden

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.