Indië in Den Haag: Een eeuwenoude band

Den Haag en Indië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens in Nederland liet de voormalige kolonie zoveel sporen na als in de residentie en door niemand anders werd het verlies van de Indische archipel zo sterk gevoeld als door de ‘Weduwe van Indië’, zoals de stad nog steeds wordt genoemd. Het Haags Historisch Museum besteedt dit jaar uitgebreid aandacht aan de herinneringen aan Indië en aan de cultuur die Nederlands-Indië bracht naar Den Haag. In verschillende thema’s -kunst, literatuur, reizen, muziek en eten- illustreert het museum de sterke band die de stad heeft met de voormalige kolonie.

tentoonstelling-haags-historisch-museum

Historie

Vanaf de 17de eeuw was Nederland verbonden aan de Indische archipel totdat daar in 1949 een einde aan kwam. Tussen 1945 en 1966 verhuisden naar schatting 350.000 mensen uit de voormalige kolonie naar Nederland, waarvan een aanzienlijk deel zich in Den Haag vestigden. De keuze voor Den Haag was logisch: hier bevond zich het Ministerie van Koloniën en hier waren van oudsher instellingen en ondernemingen gevestigd die zaken deden op de Oost. Hier vond je vrijwel alles wat verband hield met de kolonie: van winkels voor tropenuitrusting tot toko’s met ingrediënten voor de rijsttafel. Verlofgangers vonden in de residentie een tijdelijk onderkomen en anderen bereidden zich hier voor op hun reis naar Nederlands-Indië.

De Tentoonstelling

De tentoonstelling begint met een reis door de tijd waarin wordt stilgestaan bij de oprichting van de VOC, de totstandkoming van de plantages en de overzeese handel. Vooral in de 19de eeuw dreef de Nederlandse economie vol op de kolonie. De band met de Oost was in de loop der eeuwen zo sterk geworden, dat Indische kunst en gebruiksvoorwerpen werden verzameld en meegenomen naar Den Haag. Een breed scala aan verzamelde objecten laat zien hoe ver de liefde voor de kolonie ging, die overigens niet altijd wederzijds was. Ook kunstenaars namen de Oost graag als onderwerp van hun werk. Diverse schilderijen geven een romantische weergave. De schrijver Louis Couperus (1863-1923), zelf een kind uit een welvarende koloniale familie, heeft als geen ander de Haags-Indische wereld van rond de eeuwwisseling beschreven. De reis naar en van Nederlands-Indië werd veelal gemaakt met de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Aan de overtocht met deze maatschappij herinneren nog tal van bijzondere voorwerpen.

Oost en West ontmoeten elkaar op de zolderetage van het Museum. Hier kunnen bezoekers hun hart ophalen met de geuren en kleuren van de Indische keuken die ook na de onafhankelijkheid de harten van de Hagenaars wist te veroveren. Een groot deel van de Indische cultuur in Den Haag werd gevormd door de Indo-rockers die wisten door te breken in de muziekscène. Bands als The Tielman Brothers, The Blue Diamonds en The Hot Jumpers nemen de bezoeker mee terug naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Het festivals de Tong Tong Fair, voorheen de Pasar Malam Besar, houdt de Indische cultuur nog altijd levend. Verhalen en herinneringen van Indische Hagenaars laten zien dat de cultuur van Nederlands-Indië voortleeft in Den Haag.

Bij de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.haagshistorischmuseum.nl .

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Den Haag

 

Reviews lezen over Den Haag

Meer informatie over Den Haag vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Den Haag. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Den Haag

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.