Het voorjaar trekt veel pelgrims naar Navarra

Met de komst van het mooie voorjaarsweer begint Navarra zich langzaam te vullen met pelgrims. Mei is de meest populaire maand om de St. Jacobsroute te starten. In heel 2012, begonnen er 57.593 pelgrims bij de Frans/Spaanse grens bij Roncesvalle/Orreaga in Navarra hun spirituele tocht naar Santiago de Compostela. Deze historisch erkende route wordt door pelgrims afkomstig uit de hele wereld gelopen. Deze Franse route, ofwel de Camino Frances, is in 1993 door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

Puente la Reina, Navarra

Puente la Reina, Navarra

Langs historische paden

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wordt ook wel de St. Jacobsroute genoemd. De route is vernoemd naar de Apostel Jacobus, die vlak na het begin van onze jaartelling het evangelie op het Iberische schiereiland verkondigd zou hebben. Volgens de overlevering zou zijn graf in de 11e eeuw teruggevonden zijn in de buurt van Compostela, waarna deze plaats een bedevaartsoord is geworden. De St. Jacobsroute bewandelen is tegenwoordig voor velen een periode van bezinning. Je wandelt langs eeuwenoude sporen en je voelt je steeds meer een voorbijganger, velen zijn je voorgegaan en de route is wat blijft. Al wandelend, de borden met de geel/blauwe Jakobsschelp volgend, voel je de rust in je lijf terugkeren.

Navarra klaar voor pelgrims

De manier waarop de moderne pelgrim wandelt is anders. Niet iedereen heeft tijd om er een maandenlange wandeltocht van te maken. Tegenwoordig heb je ook sportieve en part-time pelgrims die prachtige kortere delen van de route selecteren en dit deel gedurende een aantal dagen lopen. Navarra is klaar om alle pelgrims te ontvangen, in de meer dan 60 langs de route gelegen herbergen of campings. Op de website met toeristische informatie vind je tips over de verschillende mogelijke etappes, de vele bezienswaardigheden onderweg, tips voor leuk restaurantjes, de verschillende soorten accommodatie, het vervoer van en naar de plaats van vertrek, de registratie voor de route en de stempelkantoren.

Landschap Navarra

Landschap Navarra

Literatuur en films

De laatste jaren zijn er een aantal boeken verschenen waardoor de bekendheid van de route enorm is toegenomen. Door bijvoorbeeld de boeken van de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho, de Duitse schrijver Hape Kerkeling en de Zuid-Koreaanse schrijver Kim Hyu Sun hebben steeds meer mensen de weg naar Navarra weten te vinden. Eén van de Nederlandse boeken over de pelgrimsroute is het boek Ver Onderweg van Jeroen Gooskens. Ook de Amerikaanse film The Way met acteur Martin Sheen heeft bijgedragen aan de bekendheid van de pelgrimsroute.

Over Navarra

Navarra, gelegen in het noord-westen van Spanje, is één van de 17 autonome gemeenschappen van Spanje en telt 650.000 inwoners. Navarra is een prachtig historisch stukje Spanje, met een gevarieerd natuurlijk landschap, van bergachtig in de Pyreneeën tot glooiend in het zuiden. Navarra ligt 1350 kilometer van Amsterdam verwijderd en is niet alleen per auto maar ook per vliegtuig te bereiken met Iberia (via Madrid) of met Transavia (via Biarritz).

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Navarra

 

Reviews lezen over Navarra

Meer informatie over Navarra vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Navarra. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Navarra met Skyscanner

Kaart van Navarra

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.