Bloemenpaleis: Geurende bloemen aan het hof

Van 22 juni t/m 15 september 2013 organiseert Paleis Het Loo ‘Het Bloemenpaleis’, een tentoonstelling waarbij geurende bloemen en planten 
in paleis en tuin centraal staan. Zo zullen, onder andere, verschillende illustraties van 25 tekenaars, en verschillende antieke aardewerken getoond worden.

Expositie

De tentoonstelling ‘Het Bloemenpaleis’ belicht de rol van geurende bloemen en planten aan het hof. In samenwerking met de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland (VBTN) worden botanische illustraties van ruim 25 tekenaars getoond, waaronder van Janneke Brinkman-Salentijn en Anita Walsmit Sachs. Het werk toont bloemen en planten die vroeger geliefd waren aan het hof vanwege hun geur en kleur. Ook zijn er geurobjecten te zien, zoals een zilveren potpourri schaal uit de tijd van koningin Mary II Stuart (1662-1694), fraaie parfumbranders, bloemenvazen en kostbare parfumflesjes. Het onlangs verworven schilderij ‘Violen’, vervaardigd door koningin Wilhelmina, zal hier voor het eerst aan het publiek worden getoond. De belangrijkste bloemenelementen van parfum, pomander, reukwater en potpourri worden toegelicht en bezoekers kunnen hun neus testen op de belangrijkste ingrediënten van parfums en pomanders van de 17de en 18de eeuw.

bloemenpagode-delfts-aardewerk-collectie-paleis-het-loo

Geurige geschiedenis

Van oudsher speelden geurende planten en bloemen een belangrijke rol aan het hof, zowel als verzamelobject als om onaangename geuren te maskeren. Dat ook het decoratieve aspect belangrijk was, blijkt wel uit het feit dat in alle paleisvertrekken van koningin Mary altijd verse boeketten stonden in speciaal voor haar vervaardigde Delftse vazen. Nog altijd verzorgt de Tuindienst van Paleis Het Loo wekelijks de prachtige boeketten passend bij de stijl van de verschillende interieurs. Ook in de tuin van Het Loo te Apeldoorn staan deze zomer ‘geurplanten’ centraal. De zomerbeplanting is er speciaal op geselecteerd en informatie-panelen geven toelichting op de geschiedenis van het gebruik van geurende planten.

Lezingen en workshops

21 juni: Midzomeravond openstelling tuin; met toelichting in de tuin en lezingen.
29 juni: workshop botanisch tekenen, o.l.v. Janneke Brinkman-Salentijn. Tijd: 10–12 uur.
29 juni: workshop Van potpourri tot parfum, het dagelijks gebruik van geurplanten in de 17de-19de eeuw, o.l.v. Lizet Kruyff (culinair wetenschapsjournaliste). Tijd: 14–15 uur.
Meer informatie en inschrijven, vanaf 1 mei: www.paleishetloo.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Apeldoorn

 

Reviews lezen over Apeldoorn

Meer informatie over Apeldoorn vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Apeldoorn. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Apeldoorn

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.