Fallas de San José in Spanje

Ieder jaar in de week voorafgaand aan de 19e maart worden in Spanje de Fallas de San José gehouden Maar in de stad Valencia beginnen de festiviteiten al vanaf vandaag! Iedere dag om 14.00 uur zal er een traditioneel vuurwerkspektakel van ritmisch afgevuurd buskruit worden gehouden. Deze zogenoemde “mascletás” zullen te zien zijn op het stadhuisplein.

fallas_valencia_2

Fallas en Ninots

Oorspronkelijk waren deze “Fallas” (in de provincie Valencia het woord voor ‘brandstapels’) het feest van de Valenciaanse timmerlieden. Ter ere van hun Santo Patrón, beschermheilige, verbrandden zij ter afsluiting van het werkjaar alle overtollige onbruikbare materialen. Deze grote brandstapels veranderden met de jaren in zogenaamde “Ninots”, levensgrote satirische poppen van papiermaché, bedoeld om de buurprovincies belachelijk te maken. Elk jaar werden deze poppen fraaier uitgedost en tegenwoordig is men al weken van te voren in de weer om van deze poppen echte kunstwerken te maken.

Plantá

Het grote feest in Valencia is van 15 tot 19 maart. Tijdens de feestweek gaat het er vrolijk aan toe in Valencia. In de nacht van 15 maart is het tijd voor de traditionele “plantá” van de Fallas. De inwoners van Valencia werken dan de hele nacht door om meer dan 700 kunstwerken en beelden op te stellen in straten en op de pleinen. Sommigen beginnen zelfs al enkele dagen van te voren. Niet vreemd als je je realiseert dat er beelden bij zijn van zo´n 20 meter hoog. En in de ochtend van 16 maart is Valencia dan gevuld met karikaturen en satirische voorstellingen die de plaatselijke policiti, beroemdheden en belangrijkste gebeurtenissen op humoristische wijze bekritiseren.

fallas_valencia

Cremá

Tot de “cremà” in de nacht van 19 op 20 maart kunt u hiervan genieten. Want dan worden alle kunstwerken in brand gestoken temidden van een grootst spektakel van licht, muziek en vuurwerk. Alle behalve één “ninot” worden verbrand; deze wordt door de bevolking gekozen en toegevoegd aan de collectie van het Fallero Museum. Een ander belangrijk moment is de bloemenhulde aan de Maagd Maria. Op 17 en 18 maart lopen alle Fallas-organisaties in een optocht van de Maagd Maria en dan maken zij met bloemen een berg van wel 14 meter hoog. Ook evenementen in de open lucht, wedstrijden en diverse andere activiteiten staan gedurende deze dagen op het feestprogramma.

Als u niet in de gelegenheid bent om het live mee te maken, kunt u elke dag om 14.00 uur via deze link alles zien en beluisteren

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Valencia

 

Reviews lezen over Valencia

Meer informatie over Valencia vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Valencia. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Valencia met Skyscanner

Kaart van Valencia

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.