Libia Castro & Ólafur Ólafsson

Van februari tot mei 2013 presenteert TENT de eerste omvangrijke solotentoonstelling in Nederland van Libia Castro & Ólafur Ólafsson (Rotterdam/Berlijn). Hun overzichts- tentoonstelling in TENT brengt video-, installatie-, geluids- en sculptuurprojecten uit de afgelopen tien jaar bij elkaar. De presentatie is samengesteld door gastcurator Adam Budak. Bij de tentoonstelling wordt een driedelig symposium georganiseerd (9 feb., 13 maart, 17 april) dat wordt afgesloten met de uitgave en distributie van een krant.
tent-rotterdam

Asymmetry

Het multimediale en interventionistische werk van Castro & Ólafsson kan beschouwd worden als een doorlopend onderzoek naar de wijze waarop het leven, de samenleving en het individu worden beïnvloed door sociaal-economische, culturele en politieke factoren. In het werk van Castro en Ólafsson vormt asymmetrie een leidend principe. Ze benoemen onrechtvaardigheid en ongelijkheid, en portretteren zowel het afgewezen subject als het machthebbende subject. De ontdekkingstocht van de kunstenaars naar de werking van ongelijkheid is een poging om de wetten van de verdeling van macht te ontcijferen. In een zoektocht naar een universeel vocabulaire voegen ze teksten, talen en tradities in hun installaties bij elkaar.

‘Asymmetry’ in Rotterdam toont een overzicht van hun installaties, videowerken, foto’s en objecten uit de afgelopen tien jaar, waaronder de muziekvideo’s Caregivers en Lobbyists, en de campagnes Il Tuo Paese Non Esiste (Your Country Doesn ́t Exist) en ThE riGHt tO RighT.
‘ThE riGHt tO RighT’ werd gelanceerd tijdens de 7e Biënnale in Liverpool in 2012. Een monumentaal neonwerk van veertien meter lang laat afwisselend de tekst ThE riGHt tO RighT en ThE riGHt tO WrOnG lezen, en bevraagt zo de essentie van (mensen)rechten en de ermee samenhangende retoriek. Het neonwerk van Castro en Ólafsson is een provocatief gebaar dat wijst op de paradoxen van recht en vrijheid. De Liverpoolse aflevering van het project ging gepaard met een gratis krant met een essay van de Britse schrijfster en filosofe Nina Power. In een dialoog met de kunstenaars gaf zij commentaar op de huidige wereldwijde politieke onrust door de ‘Universal Declaration of Human Rights’ te deconstrueren en te vervangen door een filosofie van het foute in het gloednieuwe manifest ‘The Partial Declaration of Human Wrongs’.

Symposium in drie delen: 9 februari, 13 maart en 17 april

Bij de tentoonstelling wordt een driedelig symposium georganiseerd (9 feb., 13 maart, 17 april) met een filmprogramma gerelateerd aan de Rotterdamse haven. Het symposium wordt afgesloten met de uitgave en (landelijke en digitale) distributie van een krant die de nieuwe aflevering van het project ‘ThE riGHt tO RighT’ begeleidt. Het symposium reflecteert op belangrijke thema’s in het werk van het kunstenaarsduo. Verschillende sprekers belichten kwesties rond recht, protest en ongelijke machtsverhoudingen.

1e Deel Symposium

Het eerste deel van het symposium vindt plaats op 9 februari met een lezing door filosofe Nina Power gevolgd door een rondetafelgesprek met curator Adam Budak en de kunstenaars. Power gaat in haar lezing in op het hedendaagse discours rondom mensenrechten vanuit een filosofisch perspectief. Nina Power is senior lecturer aan Roehampton University en co-editor van Alain Badiou’s On Beckett (Clinamen). Ze schrijft regelmatig opiniestukken voor The Guardian, en artikelen over Europese filosofie, atomisme, pedagogiek, kunst en politiek. Power schreef de boeken One-Dimensional Woman (2009) en Mary Wollstonecraft: A Vindication of the Rights of Women (2010).

Libia Castro & Ólafur Ólafsson

Castro & Ólafsson werken sinds 1997 samen. Ze wonen en werken afwisselend in Rotterdam en Berlijn. In 2008 namen zij deel aan Manifesta 7 met hun videowerk ‘Caregivers’ en in 2009 werd hen de basisprijs van de prestigieuze Nederlandse kunstprijs Prix de Rome toegekend, voor de muziekvideo ‘Lobbyists’.

Curator Adam Budak

De tentoonstelling is samengesteld door Adam Budak, onafhankelijk curator en schrijver, wonend in Washington DC. Hij was een van de co-curators van Manifesta7 (2008) en cureert op het moment het Estlandse paviljoen met werk van Denes Farkas voor de aankomende Biënnale van Venetië. Budak was curator moderne kunst voor het Hirshhorn Museum en Sculpture Garden, Washington DC en voor het Kunsthaus in Graz, Oostenrijk.

Speciale editie te koop

Bij de tentoonstelling verschijnt een editie: The Partial Declaration of Human Wrongs, 2012 Inkjet kleurenprint op papier, editie van 50, 300 euro excl. BTW.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Rotterdam

 

Reviews lezen over TENT

Meer informatie over TENT vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar [TENT. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van TENT

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.