Suriname smaakt naar meer

Suriname en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een prominent onderdeel van elk bezoek, elk feestje, elk festival. Surinamers koken en eten graag, vaak en uitgebreid. Of je nu bij mensen thuis, bij een stalletje op straat of in een restaurant bent: je krijgt altijd met liefde gemaakte gerechten voorgeschoteld. Omdat de samenleving zo divers is, is de keuken dat ook. Elke bevolkingsroep heeft haar eigen specialiteit, van bakabana tot moksi alesi en van peprewatra tot roti. Gastvrijheid is belangrijk, dus de kans is groot dat je bij iemand thuis te eten wordt uitgenodigd. Al etende leer je in Suriname dus niet alleen nieuwe smaken, maar ook nieuwe mensen kennen.

Culinaire ontdekkingsreis

Een reis door Suriname begint over het algemeen met het verkennen van Paramaribo en de culinaire ontdekkingstocht gaat daarmee ook gelijk van start. Zo is er de Waterkant, de boulevard aan de Surinamerivier vol met kleine eetstalletjes. Voor zo’n drie euro winkel je hier een flinke maaltijd bij elkaar. Er zijn veel Javaanse standjes met nasi, bami, saté en bakabana (gebakken banaan), maar ook Creoolse eetgelegenheden met gerechten als bruine bonen met rijst, zuurkool met varkensstaart en pom. Wie zin heeft in Indiase roti kan terecht bij een bekende keten van gespecialiseerde rotishops. Luxe zijn de restaurants van deze keten niet, maar de kwaliteit van het eten maakt dat ruimschoots goed. Een echte Javaanse avond is te beleven in de wijk Blauwgrond, vol met lokale favoriete warungs.


Heel peper

Kan je niet zo goed tegen pittig eten, dan is het verstandig dat aan te geven bij de gastheer of -vrouw. Lokale bewoners houden er over het algemeen van hun eten flink te kruiden. Surinamers en Nederlanders mogen dan dezelfde taal spreken, dit is iets om rekening mee te houden. Zeggen dat je niet van ‘heet’ eten houdt, zorgt in Suriname voor verwarring. ‘Heet’ betekent hier namelijk alleen ‘warm’. Beter is te zeggen dat je niet van peper houdt, of dat je niet ‘te peper’ wilt eten. Zo voorkom je misverstanden en een mond die in vuur en vlam staat. Ook handig om te weten: aubergine heet hier boulangé en sopropo is een hele bittere groente. Grappig detail: volgens Surinamers is sopropo ontzettend gezond, volgens veel Nederlanders vooral ontzettend vies. Durf je het toch aan? Probeer dan eens Sopropo met zoutvlees of droge vis.

Njan switi

Toch op zoek naar een meer vertrouwde culinaire ervaring? Ook dat kan in Suriname. Zo is er in Suriname in iedere woonwijk patat met mayonaise te krijgen. Er is zelfs een pannenkoeken- en poffertjes café en een visspeciaalzaak die kibbeling verkoopt. In Suriname ligt de focus bij restaurants niet zozeer op de inrichting, als wel op waar het werkelijk om draait: het heerlijke Surinaamse eten! Ga je toch voor wat meer sfeer tijdens het dineren, ook dan heeft Suriname een grote variatie in eetgelegenheden; van simpele warungs waar het je het lekkerste eten vindt, of gezellige restaurants waar je in de buitenlucht kan dineren. Ook wie in een sfeervolle setting wil genieten van fusion gerechten kan in Suriname zijn hart ophalen en gaat naar de betere (en ook duurdere) restaurants van Paramaribo. De prijzen zijn hier vergelijkbaar met die in Nederland, maar de kwaliteit van het eten maakt het meer dan de moeite waard. Eet smakelijk, of zoals ze in Suriname zeggen: njan switi!

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Suriname

 

Reviews lezen over Suriname

Meer informatie over Suriname vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Suriname. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Suriname

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.