Culturele hoofdstad 2018 in Malta

De hoofdstad van het Mediterrane eiland Malta, Valetta, is verkozen tot Culturele Hoofdstad van 2018. De Europese Unie is ervan overtuigd dat deze stad de wilskracht en ambitie heeft om een zeer geslaagde Culturele Hoofdstad te worden. De benoeming van de Europese Unie valt samen met het groeiende culturele aanbod in Malta, één van de speerpunten van de Maltese overheid.

Valletta

Valletta is verkozen tot Culturele Hoofdstad van 2018

Europese Hoofdstad van Cultuur

‘Europese Hoofdstad van Cultuur’ is een initiatief van de Europese Unie. Europese steden krijgen de gelegenheid hun diverse culturele aanbod te laten zien. Een jaar lang wordt een aantal Europees georiënteerde culturele evenementen georganiseerd. Deze titel biedt steden uitgelezen kansen op culturele, sociale en economische groei. Een internationaal panel van cultuurexperts toetst aanvragen voor kandidaatschap op de strenge criteria die de Europese Unie hiervoor hanteert en elk jaar wijst de Raad van Ministers van de Europese Unie een winnaar aan. Tot nu toe hebben ruim veertig steden deze felbegeerde titel mogen dragen.

Werk in uitvoering

‘De Europese Hoofdstad van Cultuur’ is ingesteld om de rijkdom en diversiteit van Europese culturen te benadrukken en het bewustzijn van een gezamenlijke geschiedenis te vergroten. Om hieraan te voldoen hebben de Raad van Valletta en de Raad van Lokale Verenigingen in twee jaar tijd een pretentieus plan uitgewerkt. Samen vormen zij de Stichting Valletta 2018 (V18).

Nederlandse stad gaat ook voor de ere titel

Zeker is dat ook een Nederlandse stad voor de titel ‘Europese Hoofdstad van Cultuur 2018’ geselecteerd is. In mei 2013 valt hierover het officiële besluit. In Nederland zal het in het jaar 2018 niet onopgemerkt blijven dat Valletta de andere Culturele Hoofdstad is. Samenwerking is namelijk een criterium van Europa. Op dit moment onderzoeken de genomineerde Nederlandse steden (Utrecht, Den Haag, Leeuwarden, Maastricht en ’s Hertogenbosch/Eindhoven) de uitwisselingsmogelijkheden met Valletta.

Over Malta

De Maltezer archipel bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en Comino. De talen zijn Maltees en Engels. De eilanden liggen strategisch in het hart van de Mediterranee: 93 km ten zuiden van Sicilië en 288 km ten noorden van Afrika. Ruim zevenduizend jaar geschiedenis heeft geresulteerd in een fascinerende cultuur van eclectische tradities en gebruiken. Langs de romantische straatjes van Malta’s steden en dorpen staan talloze kathedralen en paleizen. Op het platteland tref je ‘s werelds oudste ruïnes. Tel daarbij op het zonovergoten klimaat, de gastvrije bevolking en een bruisend nachtleven en het wordt duidelijk waarom Malta een van de mooiste bestemmingen van Europa is.

Bereikbaarheid

Air Malta vliegt in het zomerseizoen 5 keer per week en in het winterseizoen 4 keer per week van Amsterdam naar Malta.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Malta

 

Reviews lezen over Malta

Meer informatie over Malta vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Malta. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Malta

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.