Veelzijdig Curaçao

In het zonovergoten Curaçao valt de komende tijd veel te beleven. Er wordt gevierd dat de afschaffing van de slavernij al 150 jaar een feit is, de voorbereidingen voor Carnaval zijn al in volle gang en ‘Alleen maar nette mensen’ gaat in première.

Carnaval

De voorbereidingen voor Carnaval zijn al in volle gang

Curaçao cultuurgids herdenkt 150 jaar afschaffing slavernijFotografe Sinaya Wolfert, die al verschillende fotoboeken over Curaçao op haar naam heeft staan, heeft onlangs de nieuwe Curaçao Cultuurgids 2013 uitgebracht. De herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij staat centraal in deze Curaçaose Cultuuragenda. 

In deze cultuurgids wordt gekeken naar de rijke historie van Curaçao. Niet alleen de slaven, ook de indianen en de diverse bevolkingsgroepen die in de loop der eeuwen Curaçao hebben aangedaan, hebben hun sporen nagelaten. Deze sporen zijn onder andere terug te vinden in architectuur, muziek, dans, theater, gebruiken, tradities, taal en voeding. Ook het gedeelde verleden met Nederland, waarmee Curaçao in 2013 tweehonderd jaar in het Koninkrijk der Nederlanden zit, is van grote invloed geweest op de Curaçaose cultuur. Wolfert toont in haar boek onder andere verhalen en foto’s van het oogstfeest (Seú), de landhuizen, de opera Slaaf en Meester van operazangeres Tania Kross, de plannen van Izaline Calister voor de herdenking van 150 jaar slavernijverleden en de spinverhalen van Mister Anansi (Nanzi) Wijnand Stomp. De cultuurgids bevat tevens 16 uitneembare prentbriefkaarten en een agenda voor 2013 die aan het eind van 2013 desgewenst verwijderd kan worden.

‘Alleen Maar Nette Mensen’ ook op Curacao in premièreDe film ‘Alleen Maar Nette Mensen’ zal niet alleen in Nederland in première gaan, maar ook op Curaçao. De film wordt in Curaçao met open armen ontvangen. De cast en crew zullen ook aanwezig zijn bij de internationale première. Het verhaal gaat over een nette jongen uit een keurige familie die op zoek gaat naar zijn ‘ware’ in de getto, die over een welgevormd lijf dient te beschikken. Dat is het uitgangspunt van het humoristische drama ‘Alleen maar nette mensen’, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Robert Vuijsje. 
David Samuels (Geza Weisz) woont in het chique Amsterdam Oud-Zuid. Door zijn uiterlijk wordt hij vaak voor Marokkaan aangezien, maar hij komt uit een intellectueel Joods gezin. Deze jongeman heeft een bizarre missie: het vinden van een ‘faboulous ghetto queen’. Zijn zoektocht brengt hem naar de Bijlmer in de armen van Rowanda (Imanuelle Grives). Jeroen Krabbé en Annet Malherbe spelen Davids ouders. De regie was in handen van Lodewijk Crijns. ‘Alleen maar nette mensen’ is vanaf 22 oktober te zien in The Cinemas op Curaçao.

Green Force plant mangroven bij Sea Aquarium op Curaçao

De natuurvriendelijke organisatie Green Force heeft op Curaçao dertien mangroves geplant naast het Sea Aquarium. Verder zijn er nog negen andere mangrove boompjes aangeboden door Green Force, die het personeel van het Sea Aquarium in de buurt gaan planten. Mangrovebossen vormen de kraamplaats van vele soorten vissen, krabben en vogels en zijn daarom erg belangrijk voor het in stand houden van de natuur op Curaçao. “Door de mangroven te beschermen, bescherm je de visstanden”, aldus Timo Brouwer van Green Force. Ten tweede vormen deze bossen een bufferzone die onder anderen vuil tegenhouden. Daardoor wordt het koraalrif beschermd tegen schadelijke stoffen. “Een gezond koraalrif zorgt voor een gezond onderwater leven en is een grote trekpleister voor het toerisme”, zegt de Green Force-voorman.

Mangrove

Er zijn op Curaçao 13 mangroves geplant

Voorbereidingen Carnaval in volle gang

Curaçao is druk bezig met de voorbereidingen van het Carnaval 2013. Op 5 januari wordt het carnavalsseizoen officieel geopend en vanaf februari barst het feest los op het eiland met verschillende optochten en festivals. Het Carnaval is één van de grootste gebeurtenissen op Curaçao.

Vanaf 21 t/m 25 januari kan men één week lang genieten van het Curaçaose Tumba Festival. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd en is een voorloper van het Curaçaose Carnaval. Zowel lokale als internationale artiesten zijn dan aanwezig om te strijden voor de titel Rei/ Reina di Tumba (koning/ koningin van de Tumba). Het winnende liedje (Tumba) wordt uitgekozen door een vakkundige jury en wordt voornamelijk gespeeld tijdens de jaarlijkse Carnavals optocht. Een ieder die een band en een Tumba regelt kan zich inschrijven voor het Tumba Festival. Met jaarlijks zo’n 70 Tumba inschrijvingen, is dit één van de grootste evenementen tijdens het Curaçaose Carnaval. Ook voor de kinderen die hun zangtalenten willen tonen is er het ‘Festival di Tumba Hubenil’ het kinder Tumba Festival.

Dit jaar zijn de verschillende Carnavals optochten te zien van 27 januari t/m 12 februari. Men kan dan onder anderen genieten van de Tiener Carnavals optocht, de Kinder Carnavals optocht en de ‘Gran Marcha’ de Grote Carnavals optocht.

Olympische helden naar Curaçao

De olympische kampioenen Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos en Dorian van Rijsselberghe zijn op 3 november van de partij tijdens de 11e editie van de Amstel Curaçao Race. Samen met medaillewinnaars Marrit Bouwmeester (zilver/zeilen), judoka Edith Bosch (brons) en fietscrosster Laura Smulders (brons) zullen zij op het Caribische eiland in het zonnetje gezet worden.  De organisatie heeft dit jaar Joaquim Rodriguez als grote vedette aan de start. Ook Marcel Kittel, Robert Gesink, Niki Tersptra en o.a. Thomas de Gendt zijn van de partij.

Tijdens de Amstel Curaçao Race zullen sommige van deze sporters een demonstratie aan de lokale bevolking geven. Zo neemt ‘Kromo’ onder andere haar coach Jacco Verhaeren mee die in het vijftig meter bad van het Lions Dive & Beach Resort een zwemtraining zal geven. En organisator Leo van Vliet is in gesprek met Churandy Martina. “Churandy probeert ondanks zijn drukke agenda in deze periode ook op zijn eiland aanwezig te zijn, zodat hij de olympiërs kan rondleiden over zijn Curaçao”, zegt Van Vliet.

In samenwerking met Arke Fly zal er op vrijdag 2 november een Afterparty op Mambo Beach worden georganiseerd.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Curaçao

 

Reviews lezen over Curaçao

Meer informatie over Curaçao vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Curaçao. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Curaçao

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.