Genieten van het truffelseizoen

Genieten van het truffelseizoen

Istrië is deze zomer erg populair geworden onder de toeristen. Is het binnenland van Istrië is het hoogseizoen van start gegaan, het truffelseizoen. Deze truffel is z’n gewicht in goud waard: de witte truffel.

De tijd van de witte truffel

Het hele jaar door worden in Istrië truffels gevonden, maar in het najaar wordt het pas echt spannend: van september tot en met januari is het de tijd van de witte truffel. Volgens velen de lekkerste, in ieder geval de meest zeldzame en dus ook de duurste. Waar de toeristen in het hoogseizoen konden genieten van de lange warme en droge zomer, schijnen deze klimaatomstandigheden voor truffels minder goed nieuws te zijn. Het zou dan ook goed kunnen dat de prijzen dit jaar dezelfde records breken als de toeristenaantallen deze zomer. De truffeljagers kammen in ieder geval vol goede moed elke ochtend met hun honden de bossen rond de Mirna vallei uit.

In Istrië zijn de truffels het lekkerst

Truffels en eetgelegenheden

In vergelijking met andere landen worden in Istrië relatief veel truffels gevonden. Toen Istrië nog onderdeel uitmaakte van Joegoslavië, werden bijna alle truffels geëxporteerd. Zo konden Istrische truffels op de kaart van exclusieve eetgelegenheden belanden zonder vermelding van het herkomstgebied. Na het uiteenvallen van Joegoslavië pakte Istrië hun lange culinaire traditie weer op, om het meteen op een hoger plan te zetten. Nu staan truffels op de kaart waar ze thuishoren: in restaurants in Istrië. En echt niet alleen in de toprestaurants. Iedereen kan hier van het witte en zwarte goud genieten. Bestel een truffelomelet in een konoba (plaatselijke eenvoudige eetgelegenheid) en het is duidelijk dat Istriërs de bezoekers rijkelijk laten meegenieten.De ideale ligging en vruchtbare bodem komen niet alleen de truffels ten goede. Uit Istrië komen eveneens internationaal erkende en bekroonde topwijnen en olijfoliën. Voor gourmetliefhebbers is dit schiereiland dan ook een ideale bestemming voor een culinaire herfst break. Deze tijd staat bol van de culinaire evenementen waaronder truffelfairs.

Over Istrië

Istrië is het hartvormige schiereiland gelegen in het noordwesten van Kroatië. Van oudsher een geliefde vakantiebestemming van veel Nederlanders. De uitstekende en mooi gelegen campings en de ongerepte kust met de vele historische kustplaatsen zoals Pula, Rovinj en Poreč zijn belangrijke trekpleisters. Het binnenland van Istrië is nu in opkomst. De wijnroutes, middeleeuwse vestingsteden, eindeloze fietspaden, het agro toerisme en de culinaire hoogstandjes in de groene heuvels en bergen bieden een authentieke vakantie ervaring.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Istrië

 

Reviews lezen over Istrië

Meer informatie over Istrië vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Istrië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Istrië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.